Portræt: Boye der tabte til Boye

Fra Boye til Boye og tilbage igen. Der var lagt op til indædt kamp om borgmesterposten i Odense, men nu kan Jan Boye selv finde dommerfløjten frem og fløjte kampen af.

Odenses borgmester Jan Boye med sin kone under afstemningen på Rådhuset i Odense. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har i grunden altid været konservativ. Men i mange år var han mere kendt som håndbolddommeren fra Fyn. Han har fløjtet i haller i hele verden som international håndbolddommer, men nu kan han fløjte sin egen kamp om borgmesterposten af.

Jan Boye startede sin politiske karriere i 1989, da han blev opstillet til amtsrådet i det daværende Fyns amt. Året efter blev han valgt ind. Han blev viceamtsborgmester i 1993, og tre år efter var han konservativ spidskandidat på Fyn. Han blev amtsborgmester i 2002, men ved næste valg tog han udfordringen op mod det socialdemokratiske styre i Odense.

Anker Boye havde siddet på posten i årevis, men nu var det Jan mod Anker, Boye mod Boye i kampen om Odense. Jan Boye fik 33.000 personlige stemmer, men alligevel blev det en tæt kamp. I sidste ende kunne Jan Boye dog sejrrigt trække borgmesterkæden om halsen. Han havde slået socialdemokraterne som den første konservative borgmesterkandidat i Odense siden 1937.

Tiden som borgmester blev skændet af en rejse til Athen, der viste sig at være blevet betalt med kommunale kroner. Sagen blev taget op af Statsforvaltningen, der afgjorde, at regningen skulle sendes tilbage til Jan Boye og de andre, der var med på turen.

Da Jan Boye i oktober 2008 tog i moskeen med Islamisk Trossamfund førte det til omfattende protester fra begge sider af byrådssalen. Enhedslisten kritiserede beslutningen, og Dansk Folkeparti afbrød samarbejdet med de konservative på baggrund af besøget.

Nu lader det til at den konservative tid på borgmesterposten er slut. Ifølge sidste målinger må Boye levere borgmesterkæden tilbage til Boye – Anker Boye, altså.