Portræt: Beskyldt for plagiat og cv-fusk - nu er han ny landbrugsmand i blå blok

Det bliver Esben Lunde Larsen, der overtager udskældte Eva Kjer Hansens plads som miljø- og fødevareminister.

Esben Lunde Larsen (V) er ny miljø- og fødevareminister og skal fremover sætte sit aftryk på miljø-, fødevare- og landbrugspolitikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver Esben Lunde Larsen, der fremover skal udfylde posten som Danmarks miljø- og fødevareminister efter Eva Kjer Hansens (V) afgang.

Det blev en kendsgerning i dag, da statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede sin ministerrokade, hvor den nuværende uddannelses- og forskningsminister var Løkkes kanin.

Landbrugets mand

Den nyudnævnte miljø- og fødevareminister var allerede klar i mælet i sidste uge, da landbrugspakken blev vedtaget torsdag.

Han sendte en salve af sted mod venstrefløjen og nogle af miljøorganisationerne, og der var fuld opbakning til den nye landbrugspakke fra Esben Lunde Larsen til sin kollega Eva Kjer Hansen, der kæmpede for sit minister-liv.

»Det er fantastisk, at vi for første gang i årtier har fået taget et opgør med det miljøtyranni, som dansk landbrug har været underlagt af den politiske og miljøorganisatoriske venstrefløj. Det er en god dag for Danmark, landbruget og miljøet,« skrev han.

(Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget)

Det er fantastisk, at vi for første gang i årtier har fået taget et opgør med det miljøtyranni, som dansk landbrug har v...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 25. februar 2016

Han er solidt plantet i den vestjyske muld, hvor han er opvokset. Og det er en minister, der vil tale landdistrikternes sag. Han blandede sig dagen efter den omstridste landbrugspakke blev vedtaget i debatten om landbruget. Her meldte han klart ud, at han var træt af »københavneriet«, der »råber op«.

»Det er lidt tankevækkende, hvordan københavneriet råber højest om, hvordan livet skal være for os, der kommer fra og bor i landdistrikterne... Gad vide, hvad københavneriet ville sige, hvis en landbevægelse begyndte at råbe op om, at københavnerne med al deres trafikforurening ødelægger vore historiske bygninger i hovedstaden, hvorfor trafikken i København skulle ned til et absolut minimum,« skrev Esben Lunde Larsen.

(Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget)

Fantastisk leder i dagens Jyllands-Posten. Det er lidt tankevækkende, hvordan københavneriet råber højest om, hvordan...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 25. februar 2016

Plagiat, ph.d. og politisk ukorrekthed

Løkke har valgt en miljø- og fødevareminister, der i løbet af sin korte tid som minister langt fra har været anonym.

Esben Lunde Larsen havnede som uddannelsesminister i løbet af efteråret i strid akademisk modvind. Han blev således selv beskyldt for at have snydt under sin uddannelse. Beskyldningerne gik på to ting. At han havde plagieret i sin ph.d.-afhandling og udeladt ting i sit cv.

I hans cv blev der sat spørgsmålstegn ud for Lunde Larsens teologiske eksamenspapirer, som han brugte til at søge optagelse på Københavns Universitet med, og som efterfølgende gav ham kandidatgraden i teologi i 2008.

Han blev af Ekstra Bladet anklaget for ikke at nævne, at han havde gået på en »højkristen bibelskole« under sin teologiuddannelse på Københavns Universitet.

Det fik den daværende uddannelses- og forskningsminister til at lægge sine uddannelsespapirer frem for offentligheden.

»Jeg kan se, at nogle medier drager tvivl om min uddannelses validitet. Derfor vil jeg nu tilbyde dem at se mine uddannelsespapirer,« sagde Esben Lunde Larsen dengang i en skriftlig kommentar.

Men også Esben Lunde Larsens ph.d.-afhandling skabte problemer for den daværende uddannelsesminister.

I 2012 forsvarede han sin ph.d.-afhandling om Grundtvigs frihedsbegreb og blev godkendt. Men selvsamme afhandling blev i 2015 veldig omdiskuteret blandt fagfolk og i medierne, efter beskyldninger om plagiat haglede ned over Esben Lunde Larsen og hans afhandling, der nu er ved at blive undersøgt.

Det er Praksisudvalget på Københavns Universitet, der stadig er ved at undersøge afhandlingen. Næste skridt kan blive, at sagen anmeldes til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, skriver jp.dk.

Men det er ikke kun som minister, at den 37-årige vestjyde har tiltrukket sig opmærksomhed.

Også i 2014, dengang Esben Lunde Larsen var uddannelses- og forskningsordfører i Venstre, tiltrak han sig en hel del opmærksomhed på grund af det, han kaldte en »selvbestaltet protest mod politisk korrekthed«.

Han sagde således til Jyllands-Posten, at han i fremtiden ville bruge ordet »neger« om en sort person.

»Hvis jeg i fremtiden skal omtale en person, der er sort, så vil jeg omtale ham som neger, fordi det er, hvad ordet retteligt dækker over,« sagde Esben Lunde Larsen til Jyllands-Posten.

Efter at Esben Lunde Larsen blev udnævnt som minister, droppede han sin protest og sagde til jp.dk, at han ikke længere ville kalde en person, der er sort, for neger.

Aktiv på de sociale medier

Esben Lunde Larsen har været medlem af Folketinget siden 2011, hvor han blev valgt ind i Vestjyllands Storkreds, og har i sin tid som uddannelses- og forskningsminister ikke været bleg for vise sine Facebook-venner, når han har været ude at løbe, leget sportsjournalist i Skjern-hallen eller har hentet astronauten Andreas Mogensen i lufthavnen.

Her giver den daværende uddannelses- og forskningsminister en lille morgenhilsen på ’Store Finanslovsdag’ til sine venner på Facebook:

(Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget)

En morgenhilsen her på 'Store Finanslovsdag'. På forskningsområdet er vi stadig super ambitiøse med DK i Top 3 i OECD -...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 28. september 2015

Esben Lunde Larsen er født i Skjern, hvor faren var landmand og moren kontorassistent. Og engagementet til Skjern Håndbold er tydeligt på Facebook, hvor han i oktober lagde en video op, hvor han interviewede Skjerns Jesper Dahl.

(Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget)

Så har jeg taget sportsjournalistens klæder på Se mit lille interview med Skjerns spiller Jesper Dahl, der desværre er blevet langvarig skadet. Hør Jespers bud på kampens resultat. God søndag

Opslået af Esben Lunde Larsen på 25. oktober 2015

»Energisk og vidende«

Han var den højst uddannede forskningsminister, da han tiltrådte som uddannelses- og forskningsminister. Hos videnskab.dk skrev de, at han som den første forskningsminister nogensinde havde gennemført en ph.d. Dengang udtalte Esben Lunde Larsen også, at det var en »drømmepost«, han havde fået.

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen (V), lagde også vægt på Lunde Larsens viden og gav ham disse ord med på vejen, da han i juni blev udnævnt som ny uddannelses- og forskningsminister:

»Esben er en dygtig politiker. Han er utrolig energisk og vidende, og han forstår at få substansen i en sag med,« sagde Iver Enevoldsen til BT.

Lunde Larsen har været medlem af Ringkøbing-Skjern Kommunes byråd fra 2006 til 2013 og var i en periode viceborgmester i kommunen.

Han fik 10.834 personlige stemmer ved folketingsvalget sidste sommer.

Takker for tilliden

Esben Lunde Larsen (V) skrev kort efter statsministerens opdatering på Facebook om den nye ministerrokade selv på Facebook, at han takkede for tilliden og ser frem til samarbejdet med de andre partier på Christiansborg.

»Takker for statsministerens tillid og udnævnelse til ny minister. Det er en meget spændende opgave - ikke mindst når man som jeg har siddet i begge udvalg i Folketinget. Glæder mig til samarbejdet med de politiske partier. Er nu på vej til Amalienborg. God dag til jer alle,« skrev Esben Lunde Larsen på sin Facebook-profil.

Takker for statsministerens tillid og udnævnelse til ny minister. Det er en meget spændende opgave - ikke mindst når man...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 29. februar 2016