Popularitet i tal: Vælgerne mistede troen på Kristian Jensen, efter han undlod at udfordre Løkke

Frem til det historiske maratonmøde i Venstres hovedbestyrelse i juni 2014 lå Kristian Jensen lunt i svinget i målinger om, hvem der skulle være fremtidens Venstre-formand. Men efter at han afstod fra at udfordre Løkke den sommeraften i Odense er Jensen sakket bagud i målingerne.

I en måling foretaget af Norstat for Altinget vrager partiets vælgere klart næstformanden på spørgsmålet om, hvem der skal afløse Lars Løkke Rasmussen som partiets næste formand. Går man tilsvarende og andre lignende målinger fra tidligere igennem, er det tydeligt at se, at popularitetskurven knækker for Kristian Jensen, efter han afstod fra at tage et opgør med Lars Løkke Rasmussen om netop formandsposten, da diskussionen om Løkkes formandskab kulminerede på et V-hovedbestyrelsesmøde i Odense 3. juni 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kristian Jensen har i dag fået en gedigen lussing af Venstres vælgere.

I en måling foretaget af Norstat for Altinget vrager partiets vælgere klart næstformanden på spørgsmålet om, hvem der skal afløse Lars Løkke Rasmussen som partiets næste formand.

Både Søren Gade (34 pct.) og Inger Støjberg (28 pct.) bliver således af Venstres vælgere set som et bedre bud på en ny formand efter Løkke end Kristian Jensen. Ham er der kun 17 procent, der peger på.

Går man tilsvarende og andre lignende målinger fra tidligere igennem, er det tydeligt at se, at popularitetskurven knækker for Kristian Jensen, efter han afstod fra at tage et opgør med Lars Løkke Rasmussen om netop formandsposten, da diskussionen om Løkkes formandskab kulminerede på et V-hovedbestyrelsesmøde i Odense 3. juni 2014.

Herunder får du syv målinger, der siden 2011 har beskæftiget sig med Kristian Jensens popularitet.

13. marts 2011 - Jensen i front af kronprins-trio

Gallup spørger på vegne af Berlingske, hvem Venstres vælgere foretrækker som formand for partiet, når Løkke ikke længere er formand. Valget står mellem Kristian Jensen, Søren Pind og Troels Lund Poulsen

32 procent foretrækker Kristian Jensen, 21 procent Søren Pind, 12 procent Troels Lund Poulsen, mens 44 procent siger »ved ikke« - eller en helt fjerde.

23. november 2013 - Jensen slår Løkke

I en Megafon-undersøgelse for TV2 og Politiken svarer 27 procent af Venstres vælgere, at Kristian Jensen vil være den bedst egnede formand til at give  partiet fremgang.

25 procent peger på Lars Løkke Rasmussen, 14 procent på Søren Pind, mens 34 procent enten ikke ved det, eller ikke vil pege på nogen af de tre nævnte.

28. maj 2014 - Jensen slår igen Løkke

I en undersøgelse foretaget af Wilke for Jyllands-Posten svarer 27,4 procent af danskerne, at Kristian Jensen vil være den bedste til at sikre Venstre regeringsmagten ved næste folketingsvalg.

19,8 procent peger på Løkke, mens 52,8 ikke vil pege på nogen af de to.

3. juni 2014 - hovedbestyrelsesmøde i Venstre

Knap en uge efter målingen i Jyllands-Posten var det så, at Kristian Jensen valgte ikke at tage kampen med Løkke Rasmussen på det historiske og meget omtalte hovedbestyrelsesmøde i Venstre.

Mødet, der tog mere end syv timer, endte med, at Løkke og Jensen den nat i Odense mødte pressen som et - udadtil i hvert fald - forenet »formandskab«. Og efterfølgende pegede Kristian Jensen på, at hensynet til partiet og modviljen mod at sende Venstre ud i et langvarigt og potentielt altopslugende formands- og fløjopgør vejede tungere end lysten til at blive formand på præcis det tidspunkt.

Efter mødet var der flere historier i pressen om, at Kristian Jensens egne støtter var skuffede over, at han - trods markant støtte fra mange Venstre-folk - endte med ikke at udfordre Løkke og gå efter formandsposten. Efter maratonmødet så Venstres formand og næstformand sådan ud, da de mødte pressen (artiklen fortsætter under billedet):

Foto: Nils Meilvang.

 

4. oktober 2014 - Jensen sakker bagud

I en Megafon-måling for TV2 svarer 39 procent af Venstres vælgere, at Lars Løkke Rasmussen vil kunne give Venstre det bedste resultat ved næste folketingsvalg som formand for partiet.

36 procent peger på Søren Gade og kun 8 procent af Venstres vælgere foretrækker Kristian Jensen. Blandt alle danskere foretrækker 39 procent Søren Gade, 18 procent peger på Lars Løkke Rasmussen, mens Kristian Jensen kun får opbakning fra 14 procent.

29. november 2014 - Både Løkke og Gade slår stadig Jensen

Billedet er lidt det samme knap to måneder senere.

Her er V-vælgerne endnu en gang blevet spurgt, hvilken formand der ville kunne give Venstre det bedste resultat ved næste folketingsvalg.

Godt nok peger lidt flere - 12 procent - på Kristian Jensen. Men han har stadig Løkke (34 pct.) og Søren Gade (31 pct.) foran sig. I målingen peger 11 procent i øvrigt på Søren Pind, 10 procent siger Inger Støjberg, mens 3 procent svarer »ved ikke«.

9. maj 2015 - Løkke og Gade i dødt løb, Jensen langt efter

Frem mod sidste års folketingsvalg bliver Venstres vælgere igen bedt om at forholde sig til, hvem de foretrækker som formand.

Og ligesom ved de to sidste målinger er billedet klart: Både Lars Løkke Rasmussen og Søren Gade er i højere kurs end Kristian Jensen. Begge får således opbakning fra 35 procent af Venstres vælgere.

Historien om målingen bliver, at kun hver tredje V-vælger vil have Løkke i spidsen af partiet, og derfor går det mere ubemærket hen, at Kristian Jensen blot får opbakning fra 13 procent af Venstres vælgere.

16. maj 2016 - Nu har også Støjberg overhalet Jensen

Og så er vi fremme ved i dag. Netmediet altinget.dk kunne nemlig denne onsdag fortælle, at Venstres vælgere i meget stor stil »dumper Kristian Jensen som Løkkes efterfølger«.

På spørgsmålet »hvilken af følgende, vil efter din mening være den bedste leder af Venstre, når Lars Løkke Rasmussen stopper som leder?«, svarer 34 procent af Venstres vælgere Søren Gade.

Også integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg er mere populær som arvtager end Kristian Jensen, der kun opnår opbakning fra 17 procent.

Kristian Jensen bliver i øvrigt kun foretrukket som kommende Venstre-formand hos Enhedslisten og Alternativets vælgere i målingen.