Politisvigt underminerer tryghed

Ugens fokus var på drengebanden, der chikanerede butiksejere og ansatte – uden at politiet greb ind. Den slags forsømmelser skader borgernes tro på retssamfundet.

Politiet anholder formodet hovedmand bag plyndringer. Politiet mener, at 17-årig dreng har været en af hovedmændene bag plyndringer i forretninger Brønshøj. Københavns Politi har anholdt en af de formodede hovedmænd bag flere forbrydelser mod lokale forretninger og beboere på Frederikssundvej i Brønshøjområdet. Heriblandt Netto Døgn-Netto på Frederikssundsvej i Københavns nordvestkvarter, har haft store problemer med lokale drengebander, der plyndrer butikken.
Læs mere
Fold sammen

På den ikoniske turistplakat – Wonderful Copenhagen – står en smilende betjent i uniform og holder trafikken tilbage, mens andemor med sine syv små, brune ællinger spankulerer sikkert over vejbanen midt i Københavns mylder af cyklister, bilister og sporvogne.

Motivet stod i årtier som sindbilledet på et venligt, sikkert og trygt Danmark.

I dag fremstår plakaten snarere som et minde fra en anden verden. Mens andemor og hendes ællinger dengang kunne regne med hjælp fra ordensmagten, må butiksejere og borgere i det nordvestlige København i dag leve med, at de ikke kan få politiet til at møde op, selv om drengebander systematisk plyndrer butikker og skaber en følelse af utryghed og magtesløshed hos borgerne.

I de seneste par uger har pressen kunnet afdække, hvordan butiksejere og ansatte igen og igen er blevet chikaneret af banden. Flere forretningsdrivende har i den forbindelse ikke turdet tale frit til journalisterne, men har betinget sig, at de kunne udtale sig anonymt. Hvorfor? Jo, fordi de har frygtet hævnaktioner fra drengene, og fordi de tydeligvis ikke har følt, at de får tilstrækkelig beskyttelse af politiet.

Det siger sig selv, at det er en alvorlig og trist sag. Og den bliver ikke bedre af, at politiet først kom i omdrejning, da historierne begyndte at fylde i medierne og toppolitikere på Christiansborg krævede øjeblikkelig handling. Først da meddelte politiet, at man ville intensivere den »igangværende« efterforskning.

»Vi håber meget snart at kunne pågribe og straffe de skyldige,« lød det fra politiinspektør Tom Struve i en pressemeddelelse kort efter politikernes massive kritik af politiets passivitet.

Det bemærkelsesværdige er, at det i løbet af ugen også er kommet frem, at drengebandens chikane langt fra er enestående. Dansk Erhverv har kunnet berette, at flere butikker landet over oplever denne form for plyndringer, hvor drengebander tager, hvad de vil uden frygt for at blive stoppet af politiet. Det er også kommet frem, at enkelte butikker og supermarkeder har måttet indskrænke åbningstiderne eller har måttet dreje nøglen om grund af tyverier og chikane.

Man skal selvsagt passe på med at overdramatisere. Men historierne fik en ekstra dimension, da den svenske politiinspektør, Lars Alvarsjö, over for Svenska Dagbladet fastslog, at svensk politi er ved at kollapse under presset fra terrortrusler, kriminelle bander og religiøs ekstremisme. »I nogle områder er det hverdag, at politiet mødes med stenkast og molotovcocktails,« fastslog Lars Alvarsjö.

Selv ambulancefolk må iføre sig skudsikker vest, når de skal ind i de mest belastede områder.

Det grelle billede blev i øvrigt bekræftet af Magnus Ranstorp, der forsker i terror og radikalisering ved det svenske forsvarsakademi: »Hele retsfølelsen og trygheden er truet af, at politiet er ved at bukke under,« lød det fra eksperten i Kristeligt Dagblad.

Herhjemme er billedet et andet. Her er det de facto lykkedes for politiet at bringe kriminaliteten ned. Men det står også klart, at problemerne – især i ghettoområderne – fortsat er store, og at politifolk ikke er enige om, hvorvidt der er styr på situationen. Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, trækker en parallel til Sverige og peger på, at også dansk politi er presset på grund af de mange nye opgaver med bl.a. grænsekontrol og terrorberedskab, ligesom han siger, at betjente kan have svært ved at patruljere i bl.a. Gellerup i Aarhus, Vollsmose i Odense og dele af Nørrebro.

»Der kan ske vold, hærværk eller det, der er værre,« lød det fra Claus Oxfeldt i et interview med TV 2.

Hans udlægning blev skudt ned af politiinspektører, som holdt fast i, at de kan rykke ud til alle områder i deres kredse. Sociologen Aydin Soei støtter omvendt Oxfeldt og siger, at der er områder, hvor politiet ikke kan tage på normal patrulje.

Der kan synes at være meget lang vej fra ugens historie om drengebanden, som uden politiets indgriben har fået lov til at lænse butikker i det nordvestlige København til beretningerne om forholdene i de værst ramte svenske – og danske – ghettoer. Men der er en sammenhæng. For hvis ikke opsøgende socialt arbejde og en målrettet politiindsats fungerer, kan utilpassede drenge avancere til at blive bevæbnede bandemedlemmer. I takt med at de bevæger sig længere og længere væk fra det normale samfund, kan flere af dem desuden blive modtagelige for radikalisering.

Derfor er ugens historie en påmindelse om, hvor fatalt det er, hvis politiet ikke reagerer. Det efterlader ikke alene butiks­ejere, ansatte og borgere med en følelse af frygt og afmagt. Passiviteten undergraver borgernes tillid til myndighederne. Hvilket vil få flere danskeres erindring om »Wonderful Copenhagen« og et trygt Danmark til at glide endnu mere i baggrunden.