Politiske redaktører: En mere smidig regering uden SF

Der kommer mere manøvrerum og ro uden SF i regeringen, vurderer politiske redaktører.

Her er Annette Vilhelmsen fotograferet på pressemødet på Christiansborg, hvor hun annoncerede sin afgang som SFs formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En regering uden SF bliver en mindre dysfunktionel regering med større smidighed og færre kampe i det politiske maskinrum, vurderer en række politiske redaktører og en kommentator i fredagens aviser.

Politisk redaktør på Kristeligt Dagblad Henrik Hoffmann-Hansen skriver, at regeringen kan håbe på, »at der bliver større manøvrefrihed og mindre uro internt, nu hvor man ikke behøver at tage SFs venstrefløj og landsledelse i ed for større politiske beslutninger«.

Samme vurdering lyder fra politisk redaktør på Politiken Kristian Klarskov, der vurderer, at de Radikale og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har masser af fælles berøringsflader i deres reformivrighed, men at det uden for regeringens gemakker vil blive sværere for statsministeren at komme igennem med sine reformer.

»Som et levende symbol på SRSF-regeringens indre slagsmål blev enden på Goldman Sachs-sagen ikke bare et farvel til seks SF-ministre. Men også en tilbagevenden til en mere velafprøvet variant i dansk politisk historie: en SR-regering. Med mere ro indadtil og en mere besværlig parlamentarisk gang på jord udadtil,« skriver Kristian Klarskov, der tilføjer:

»Uden SFs permanente trang til næsten masochistiske debatter om for og imod regeringsdeltagelse er potentialet for intern uro blevet reduceret kraftigt«.

Politisk kommentator for Berlingske Thomas Larsen vurderer, at Helle Thorning-Schmidt får brug for tid til at forsøge at sikre et comeback for sig selv og sin regering.

»Der kan ganske vist argumenteres for, at en SR-regering vil kunne fungere mere smidigt end SRSF-regeringen, hvor SF så udpræget var det svage parti, der oftest måtte knægte idealerne. Men det rokker ikke ved, at udfordringerne nærmest står i kø for regeringen,« skriver han.

Politisk redaktør på Jyllands-Posten Christine Cordsen skriver, at oplevelsen i slutspillet var, »at SFs dødskamp trak hele regeringen ned«, men at SFs exit kan betyde, at Venstre forhøjer prisen for at indgå aftaler med regeringen.