Politiske partier forsøger at kapre kendte

Folketingets partier bejler til kendte danskere i et forsøg på at få dem på stemmesedlen. Kendisser kan bidrage med opmærksomhed og troværdighed i offentligheden, vurderer samfundsforsker.

Bettina Post er blandt de kendte og offentlige personer, som er blevet tilbudt en post hos politiske partier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

Folketingets partier vil gerne have kendte ansigter på stemmesedlen og forsøger derfor at overbevise blandt andet sportsfolk, erhvervsfolk og debattører om at stille op for partiet.

Det skriver Politiken.

Politiken Research har spurgt 100 kendte danskere, om de er blevet forsøgt hvervet af et politisk parti. 75 har svaret, og ud af dem er 33 blevet kontaktet.

Ifølge rundspørgen har de fleste etablerede partier forsøgt at kapre nye kendte medlemmer med undtagelse af Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som ingen af de adspurgte har fået henvendelser fra.

Tidligere formand for Dansk Socialrådgiverforening Bettina Post har blandt andet fået seks henvendelser fra fire forskellige partier.

»Der har været en partiformand, hvor jeg sagde til vedkommende, at jeg jo slet ikke gik ind for den ideologi, som partiet står for,« fortæller Bettina Post til Politiken.

Samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet vurderer, at partierne forsøger at drage fordel af den opmærksomhed og troværdighed i offentligheden, som et kendt ansigt kan bidrage med.