Politiske knaster venter ny regering

Den første partilederrunde viste, at der stadig er mange politiske udeståender, selvom Danmarks kommende statsminister hedder Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt forlader Christiansborg som Danmarks nye statsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra fredag har Danmark fået den første kvindelige statsminister i Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) må skrive forhenværende statsminister på sit visitkort. Men allerede kl. 01.15 natten til fredag mødtes partierne til den første partilederdebat efter Folketingsvalget.

Mens Helle Thorning-Schmidt erklærede sig parat til at samarbejde hen over midten og indkalde alle partier, når hun skal konstituere sig fredag, så afviste Margrethe Vestager (R) i nærmest samme åndedrag, at hun selv ville gå efter en statsministerpost.

En af de første og største knaster, som Helle Thorning-Schmidt skal løse i morgen er, hvordan hun gebærder sig politisk i forhold til efterlønsordningen, som der er flertal for, men som hun, SF og Enhedslisten er imod.

- Jeg anerkender, at flertallet eksisterer. Vi må tage hul på de forhandlinger i morgen. Jeg tror ikke, det nytter at gå ind på de enkelte elementer i aften. Det kommer til at tage noget tid. Jeg synes stadig, at det er mest retfærdigt med de 12 minutter og at alle løfter i flok. Men 90 mandater kan ingen kæmpe mod, siger Helle Thorning-Schmidt.

Bliver trods nederlag

På den borgerlige fløj lover både Lars Løkke Rasmussen (V) og Lars Barfoed (K), at de bliver som partiformænd for henholdsvis Venstre og Konservative trods valgnederlaget. Især Konservativ måtte bløde med en tilbagegang fra 18 til 8 mandater.

- Jeg blev leder for godt et halvt år siden. Jeg vil gerne tage ansvaret for, at De Konservative får ny styrke igen. Det arbejder jeg fortrøstningsfuldt videre på, sagde Barfoed.

Villy: Det koster at tage ansvar

Villy Søvndal må også se sin folketingsgruppe skrumpe ind efter dette valg. Men det er det hele værd, erklærer han.

- Nogle gange koster det. Jeg er selvfølgelig ked af at skulle sige farvel til gode kolleger, men det overskygges af at vi står i regeringen, siger han.

Pia K. er kampberedt

Også Dansk Folkeparti mister tre mandater, men Pia Kjærsgaard (DF) erklærer sig kampberedt i rollen som opposition.

- DF mistede tre mandater. Vi er et glad parti, det skulle så ske, men vi bærer det med værdighed. Det bliver spændende at skulle i opposition. Jeg tror, det bliver barske tider, og jeg tror ikke, jeg vil hjælpe jer til at gøre tiden bedre, siger hun henvendt til Helle Thorning-Schmidt og co. 

Strid i rød blok

'Heller ikke internt i rød blok skal Helle Thorning-Schmidt se frem til at livet som statsminister bliver en dans på roser. For De Radikale fastholder, at en aftale er en aftale, og derfor har de ikke tænkt sig at løbe fra efterlønsreformen.

- Jeg kan bekræfte, at efterlønsreformen bliver gennemført. Jeg har lavet en aftale med VKO, som jeg synes er rigtig god. Den glæder jeg mig til at få gennemført, siger Margrethe Vestager, mens Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen udlægger uenighederne i blokken med ordene: 

- Vi er fire forskellige partier, der vil rigtig mange ting sammen. Det er rigtigt, at vi også er uenige, men det må vi jo tage i forhandlingerne.