Politisk superweekend uden asylløsninger

Både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og de Radikale fremstod pressede og uden løsninger på flygtningekrisen på lørdagens landsmøder. Mette Frederiksen (S) opfordrer til bred politisk aftale om flygtninge og asyl.

Dansk Folkepartis 20. årsmøde bliver afholdt i Boxen i Herning. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere
Fold sammen

Ved første øjekast var der dækket op til fest og festtaler, men den aktuelle flygtningekrise lagde et alvorligt slør over åbningerne på weekendens kongres og landsmøder hos Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Radikale.

I henholdsvis Aalborg, Herning og Nyborg lød erkendelsen, at ingen af partierne står med noget, der minder om løsningen på udfordringerne med den største flygtningestrøm siden Anden Verdenskrig. Det er en europæisk krise, der tvinger de danske politikere til at reagere frem for at styre udviklingen.

Derfor lagde Socialdemokratiets nyligt valgte formand, Mette Frederiksen, i sin tale på kongressen i Aalborg op til et bredt politisk samarbejde om flygtninge- og asylområdet.

»Jeg vil tage mig i agt for mennesker, der måtte mene, at de har alle løsningerne. Det har jeg ikke. Det har ingen. Det var der nogen, der påstod i valgkampen. Også her Lars Løkke Rasmussen: Velkommen til virkeligheden. Nu skal du tage dit ansvar på dig. Vis lederskab. Lad os lave en bred politisk aftale. Om asyl og udlændinge. Om reel og markant hjælp til nærområderne og verdens flygtninge,« sagde Mette Frederiksen blandt andet i sin tale omgivet af rødt og foran knap 1.000 socialdemokratiske delegerede, der kvitterede for talen med stående klapsalver.

Aftale om fair andel

Aftalen skal ifølge S-formanden indeholde en plan for, hvordan Danmark hjælper »en fair andel af de flygtninge, der er i verden nu« og sikrer, at mennesker, der kommer til Danmark, også kommer i arbejde. Derudover skal indsatsen i nærområderne styrkes.

Hun vil ikke på forhånd udpege partier, der er vigtigere end andre, men mener, at det vil »klæde Folketinget, hvis så mange partier som muligt« vil være med i en sådan aftale.

Mette Frederiksen langede også ud efter de omstridte flygtningeannoncer, som regeringen har indrykket i flere udenlandske aviser samt krævet ophængt i de danske asylcentre. Annoncerne er blevet beskyldt for at være misvisende, og senest har Folketingets Ombudsmand meddelt, at han vil undersøge sagen nærmere.

»Som socialdemokrater kommer vi aldrig til at kommunikere med verdens forfulgte via annoncer,« sagde hun

Mette Frederiksens formandstale indeholdt også verbale lussinger til både Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Jeg er overbevist om, at den tid, hvor man kunne slippe af sted med symbolpolitik, forslag om lejre i Kenya, straksopbremsning og snuptagsløsninger, er en saga blot. Kristian Thulesen Dahl, Lars Løkke: Velkommen til virkeligheden,« sagde Mette Frederiksen.

Grænsebom og hjerteblod

Hos Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti i Herning kunne end ikke optræden fra Keld og Hilda Heick, skåltaler og fejringen af partiets 20-års jubilæum fjerne skyggen fra debatten om flygtningekrisen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl brugte en stor del af sin åbningstale på at insistere på grænsekontrol. På at flygtninge i Danmark skal bo i statslige lejre uden mulighed for egen bolig og danskundervisning. Og på at Danmark i stedet skal bruge penge på flygtningelejre i eksempelvis Jordan og Libanon.

»De mennesker i lejrene kommer til at sulte. De, der kommer herop med tog og taxaer, beder som noget af det første om strøm til deres iPhones,« sagde han til de godt 1.600 fremmødte i Boxen i Herning.

Formanden synes dermed at ville foregribe kritik efter to udmeldinger denne uge, som kan skabe utilfredshed blandt nogle af de mange partimedlemmer, der har udlændinge som politisk hjerteblod.

Først forklarede Thulesen Dahl i et interview med Berlingske, at Danmark bør tage imod flere flygtninge på betingelse af, at de blandt andet rejser tilbage til deres hjemlande, når der bliver mere fredeligt. Derefter argumenterede han i en kronik i Søndagsavisen for, at Danmark skal øge støtten til disse områder med 1,1 milliarder. kroner om året.

Søren Krarup, tidligere folketingsmedlem for DF og markant ideologisk stemme for partiet, har udtrykt sin betænkelighed ved at tage imod flere flygtninge, fordi de mennesker efter hans vurdering ender som indvandrere i Danmark – uanset om myndighederne vil det eller ej.

Den slags indvendinger undgik formanden til årsmødet.

Aia Fog, medlem af Dansk Folkeparti og næstformand for Trykkefrihedsselskabet, havde ellers planlagt, at hun ville levere kritikken foran partitoppen og de mange fremmødte medlemmer.

»Jeg har været skeptisk over for Kristian Thulesen Dahls udmeldinger, fordi jeg troede, at DF sagde ja til at tage imod tusindvis af muslimer, som vi ikke kan integrere. Men det frygter jeg ikke længere, og derfor har jeg heller ikke tænkt mig at gå på talerstolen og skælde ledelsen ud alligevel,« siger hun.

På de Radikales landsmøde i Nyborg var den direkte kontakt med medlemmer og vælgere i højsædet.

»Hej Karen. Velkommen til. Jeg forstår, du lige har meldt dig ind i partiet.«

Med sin mobiltelefon ved øret indledte de Radikales politiske leder, Morten Øster-gaard, sin landsmødetale med at ringe til et nyt medlem af partiet direkte fra scenen.

»Flygtningestrømmen krævede simpelthen, at du gjorde noget ved det?« spurgte formanden det nye medlem i den anden ende af telefonen. Mellem magentafarvede papirposer i den store sal på Hotel Nyborg Strand var 600 forventningsfulde ansigter vendt mod Morten Østergaard og telefonsamtalen på scenen. Lige så mange mennesker, som har meldt sig ind i partiet siden folketingsvalget.

Men frem for at diskutere løsninger bankede Morten Østergaard Christiansborgs politikere – sig selv inklusive – i hovedet for ikke at have vist politisk lederskab. I stedet, lød det fra Morten Østergaard, har det stærkeste lederskab i debatten om flygtninge været det folkelige lederskab.

»Danskere over hele landet, som smed, hvad de havde i hænderne og kørte til Padborg eller Rødby for at dele mad og vand ud eller give et lift. Det har været det folkelige svar. Det er det, som Danmark i virkeligheden burde være kendt for,« sagde han som en kommentar til den internationale opmærksomhed, regeringens asylannonce har fået:

»Det er et helt andet svar end de »hold jer væk«-annoncer, som Inger Støjberg har indrykket i udenlandske aviser og nu også sømmet op på danske asylcentre.«

Stemte ikke radikalt denne gang

Med til landsmødet havde Morten Østergaard inviteret et syrisk ægtepar for at demonstrere, at »i Danmark er flygtninge velkomne«, som han sagde. Måske henvendt til de mange i baglandet, der længe har været vrede over, at folketingsgruppen i sidste år var med til at stramme reglerne for familiesammenføring.

På de Radikales 110. landsmøde var der dog også tid til at kigge tilbage på folketingsvalget. Da tidligere landsformand Søren Bald gik på talerstolen under den politiske debat, var det ligesom i Morten Østergaards tale med en telefon ved øret.

»Hej Lise. Nå, du stemte ikke på de Radikale denne gang?«