Politisk slagsmål om genopdragelsesrejser

Regeringen giver frit lejde til genopdragelsesrejser, mener Dansk Folkeparti. Vrøvl, vi forhindrer netop rejserne, siger Socialdemokraterne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indvandrere kan nu »omkostningsfrit« og helt »uden sanktioner« sende deres børn på omstridte genopdragelsesrejser i hjemlandet.

Det mener i hvert fald Dansk Folkeparti, efter regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance torsdag blev enige om en aftale, der på en række punkter gør det nemmere for børn at blive familiesammenført med deres forældre.

Aftalen betyder blandt andet, at et barn, der har mistet sin opholdstilladelse på grund af en genopdragelsesrejse, skal kunne få en ny opholdstilladelse, hvis »barnet har sit netværk og levet størstedelen af sit liv i Danmark«, som det hedder i aftalen.

Det er netop dén formulering, som har fået Dansk Folkeparti op i det røde felt:

- Reelt siger regeringen, at hvis man sender sit barn på genopdragelsesrejse, kan barnet vende tilbage igen. Det er en annullering af sanktionerne, siger Martin Henriksen.

Men det er vel en ret hård sanktion, at barnet automatisk mister sin danske opholdstilladelse efter tre måneder i udlandet?

- Jo, men hvis barnet har levet sit liv Danmark og har sit netværk her, kan det få lov til at vende tilbage igen. Så i realiteten er det det samme som at beholde sin opholdstilladelse.

Du siger, at der reelt ikke er nogen sanktioner forbundet med at sende et barn på genopdragelsesrejse. Kan du forklare, hvorfra du har det?

- Der er stadigvæk mere økonomiske sanktioner. Men de rent udlændingepolitiske sanktioner, de bortfalder.

Så der er altså sanktioner?

Ja, i sociallovgivningen, men det er ikke det, denne aftale beskæftiger sig med.

Er det ikke en sanktion, at barnet mister sin opholdstilladelse i Danmark efter tre måneder?

- Altså, hvis barnet får sin opholdstilladelse tilbage igen, når forældrene ønsker at hente barnet hjem, så er det ikke en sanktion.

Socialdemokraternes Trine Bramsen, som er formand for Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik, forstår ikke kritikken fra DF. Partierne bag aftalen er nemlig enige om at indføre præventive samtaler, som gør forældrene opmærksomme på, at deres barn kan miste opholdstilladelsen, hvis det bliver sendt på genopdragelsesrejse. Formålet er at få forældrene til helt at droppe de udskældte genopdragelsesrejser.

- Vi fastholder tre-månedersreglen, men styrker samtidig det præventive arbejde med samtaler, siger Trine Bramsen, som er formand for Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik.

Hun påpeger, at Socialdemokraternes mål er at undgå genopdragelsesrejser - ikke straffe dem bagefter.

- Vi har meget svært ved at se, at det er børnene, der skal straffes for noget deres forældre tvinger dem til.

Hun tilføjer, at det er sager om dansk menneskerettighedsbrud, som Osman-sagen fra sidste år, som regeringen for alt i verden vil undgå. Her blev en 17-årige somalisk pige nægtet sin ret til at komme tilbage til Danmark efter, hendes forældre havde sendt hende på genopdragelsesrejse i en flygtningelejr i Kenya.

Martin Henriksen understreger, at DF støtter det forebyggende arbejde. Men, siger han:

- Der vil altid være en hård kerne, som man ikke kan nå med samtale og forebyggelse. Og den gruppe får nu sendt det klare signal, at den hårdeste konsekvens bortfalder - nemlig at man mister barnets opholdstilladelse.

Dansk Folkeparti foreslår derfor, at forældrene mister deres opholdstilladelse, hvis de sender børnene på genopdragelsesrejse.

Det afviser Socialdemokraterne:

- Vi vil hellere forebygge end straffe. Konsekvensen af DFs forslag er jo, at der pludselig står nogle børn i Danmark, som ikke har nogen forældre her i landet, siger Trine Bramsen.