Politisk redaktør: Der er nu én klar favorit til formandsposten i Dansk Folkeparti – og han kan ændre dynamikken i blå blok

Kandidatlisten til formandsposten i det kriseramte Dansk Folkeparti er nu på plads. Ifølge Berlingskes politiske redaktør kan favoritten til posten – hvis han bliver valgt – ændre dynamikken blandt de borgerlige partier.

 
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt siger, at han vil overveje at stille op som formand for Dansk Folkeparti. Klip: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma M. Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire kandidater stiller op til formandsposten i Dansk Folkeparti ved det ekstraordinære årsmøde 23. januar.

Natten til lørdag udløb fristen således for at tilmelde sig formandsopgøret i partiet, og dermed er det endelige felt nu på plads.

Næstformand Morten Messerschmidt, tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen, hovedbestyrelsesmedlem Merete Dea Larsen og regionsrådsmedlem Erik Høgh-Sørensen går efter posten.

Som bekendt har en stribe folketingsmedlemmer i Dansk Folkeparti over flere måneder bejlet til Inger Støjberg og håbet, at hun ville stille op som kandidat.

Inger Støjberg meddelte dog fredag, at hun ikke stiller op. Ifølge Berlingskes politiske redaktør står det klart, at favoritten til formandsposten er Morten Messerschmidt.

En kendelse i Østre Landsret slog i december fast, at sagen mod DF-næstformanden skal gå om ved Retten i Lyngby, fordi dommer Søren Holm Seerup kunne opfattes som inhabil i behandlingen af sagen på grund af en stribe likes og kommentarer på Facebook. Dermed er dommen på seks måneders betinget fængsel mod Morten Messerschmidt for svindel med EU-midler og dokumentfalsk ophævet, og anklagemyndigheden skal rejse tiltale på ny. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

For at kunne stille op til formandsposten, skal man indhente 25 såkaldte stillererklæringer. Messerschmidt har samlet over 400, påpeger Chris Kjær Jessen.

»Det ventes, at omkring 800 stemmeberettigede dukker op til årsmødet, og man må forvente, at en stor del af disse stemmer på Messerschmidt, når de allerede har meldt deres sympati på forhånd. Tingene går i høj grad i Messerschmidts retning.«

Ifølge Chris Kjær Jessen har de øvrige kandidater til posten ikke i samme grad markeret sig som favoritter i formandskampen.

»Skal man pege på en udfordrer, er det hovedbestyrelsesmedlem og tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen. Med sit krav om en skrappere udlændingepolitik og om, at DF skal være et arbejderparti, har han som eneste anden kandidat skabt sig en politisk platform,« siger Chris Kjær Jessen.

Ifølge den politiske redaktør kan det, hvis Messerschmidt bliver valgt som formand, ændre dynamikken i blå blok.

Han vil det borgerlige samarbejde, og han ventes at være mere villig til at indgå kompromisser indenfor emner som finans-, økonomi- og erhvervspolitik, end Kristian Thulesen Dahl har været det, vurderer Chris Kjær Jessen:

»Morten Messerschmidt vil ikke flirte med Mette Frederiksen, som Thulesen Dahl gjorde det, men vil placere Dansk Folkeparti mere entydigt i blå blok.«