Politisk redaktør: Carl Holst sætter sig mellem to stole

Forsvarsministeren står i en situation, hvor han hverken kan komme frem eller tilbage, vurderer politisk redaktør, efter Carl Holst har frasagt sig sit eftervederlag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først nægtede forsvarsminister Carl Holst (V) at tilbagebetale det eftervederlag, som han er berettiget til. Det mødte massiv kritik, og nu har ministeren besluttet at frasige sig vederlaget. Men kun halvdelen. Og det er en beslutning, som placerer ham mellem to stole, mener politisk redaktør ved Radio24syv Jesper Termansen.

»Jeg synes, han vælger en halv løsning. Han sikrer, at der stadigvæk er fokus på sagen, som nogle opfatter som grådighed, ved kun at betale halvdelen tilbage. Han får ikke oprettet sin egen troværdighed, men får placeret sig selv og Venstre der, hvor denne her sag fortsat er et anliggende,« siger han.

Jesper Termansen mener, at Carl Holst kun vender halvt rundt, fordi han vælger at beholde lidt over halvdelen af beløbet. Samtidig frasiger han sig den anden halvdel, og det forstår Jesper Termansen ikke.

»Hvis han erkender, at det var forkert, hvorfor betaler han så ikke det hele tilbage? På denne her måde fastholder han interessen for sagen. Det er ikke en kovending, det er en kalvevending,« siger han.

Carl Holst står i en situation nu, hvor han hverken kan komme frem eller tilbage. Det bedste, han kan gøre nu, er at lægge sig fladt ned og erkende sine fejl, fastslår den politiske kommentator. Men selv hvis det sker, kan han ikke redde situationen helt:

»Det vil virke helt utroværdigt, hvis han begynder at betale resten tilbage. Hvis han også begynder at forfægte, at han egentlig kunne have beholdt alle pengene, og at han har gjort noget godt ved at beholde halvdelen af pengene, så taber han den sidste rest af troværdig,« siger Jesper Termansen.

Sagen rammer et ømt punkt hos regeringen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) bilagssager før valget gav alvorlige ridser i Løkkes troværdighed.

»Holst understreger det, som er Lars Løkke og regeringens altoverskyggende akilleshæl, nemlig mistanke om grådighed på offentlige midler. Det er dybt skadeligt for et parti, som kræver tilbageholdenhed og snakker om begrænsninger i den offentlige sektor og nedsættelse af offentlige ydelser. Krisehåndteringen har været elendig,« konkluderer Jesper Termansen.