Politisk pres for forbud mod købesex

Et politisk magtskifte i Danmark kan udløse et forbud mod købesex inden for en kort årrække. Socialdemokraterne og De Radikale nærmer sig forbud.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligesom det allerede er tilfældet i resten af Norden, kan det også snart blive forbudt at besøge prostituerede i Danmark. Socialdemokraterne og De Radikale nærmer sig forbud, og dermed kan et politisk magtskifte i Danmark udløse et forbud mod købesex inden for en kort årrække, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Socialdemokratiets programudvalg vil på partiets kongres til september anbefale de kongresdelegerede at vedtage en kriminalisering af de prostitueredes kunder

- Der er en bevægelse i den socialdemokratiske folketingsgruppe i retning af, at det ikke bliver ved med at gå med den nuværende prostitution, så derfor kommer anbefalingen til kongressen nu, siger partiets socialordfører, Mette Frederiksen til avisen.

Samme vej går det hos de radikale, vurderer socialordfører Marianne Jelved:

- I partiet har der været uenighed om spørgsmålet, men der er en bevægelse i gang, og jeg tror, at vi vil sige ja til et forbud mod købesex.

Dermed vil partierne lægge sig på linje med SF og Enhedslisten, der begge går ind for et forbud.

Danmark er det eneste land i Norden, hvor købesex er fuldt lovligt, efter at Sverige, Norge, Island og til dels Finland har vedtaget et forbud, og Anette Rix, der er leder af værestedet for prostituerede i København, Reden, frygter, at Danmark kommer til at virke som magnet for prostituerede og menneskehandel.

Sociolog Claus Lautrup, der har lavet flere rapporter om prostitution, tror ikke på effekten af en kriminalisering af kunderne, men er alligevel overbevist om, at det er en realitet inden fem år:

- De veluddannede kvinder ser al prostitution som et kønspolitisk opgør og vold mod kvinder, og de får stadigt større indflydelse i partierne. Bevægelsen er i fuld gang, og det er kun et spørgsmål om tid, før kriminaliseringen vedtages, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/