Politisk nej til særregler for Syriens flygtninge

Alle syriske flygtninge kan nu få permanent ophold i Sverige på grund af borgerkrigen. Danmark bør lade sig inspirere og hjælpe syrere, som er strandet i asylcentrene, mener danske flygtningeorganisationer.

Det officielle antal af syriske flygtninge rundede tirsdag to millioner, og svenskerne kvitterede ved at indføre en særregel om asyl til alle syriske flygtninge. Det bliver der imidlertid ikke noget af i Danmark, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAMAL NASRALLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgerkrigen i Syrien, som har kostet flere end 100.000 mennesker livet og drevet millioner på flugt, kommer formentlig ikke at ændre på Danmarks behandling af syriske asylansøgere.

Tirsdag meddelte de svenske udlændingemyndigheder ellers, at Sverige som det første land i EU tilbyder alle syriske flygtninge permanent opholdstilladelse. Vurderingen er, at situationen i Syrien er så »ekstrem og præget af generel vold« at alle flygtninge nu har behov for humanitær beskyttelse.

Det Radikale Venstre er dog ikke klar til at lade sig inspirere af svenskerne, understreger udlændingeordfører Zenia Stampe, som er tilfreds med de nuværende asylregler:

»Vi skal holde fast ved, at den enkelte flygtning skal gennem en individuel og konkret vurdering. Allerede i dag får langt de fleste syriske flygtninge asyl i Danmark, så der er ingen grund til at lave særregler. Hvis man er forfulgt, har man krav på asyl, uanset hvor man kommer fra,« siger hun og bliver bakket op af justitsminister Morten Bødskov (S), som til dr.dk siger, at regeringen ikke har nogen planer om at ændre på de gældende asylregler.

Markant flere ansøgere til Sverige

Frem til udgangen af maj i år havde 435 syrere søgt asyl i Danmark, og hele sidste år kom 822 syriske asylsøgere hertil, viser Udlændingestyrelsens tal. Til sammenligning har Sverige måttet tage imod flere end 14.000 syriske flygtninge i 2012 og 2013.

Ifølge Dansk Folkeparti er svenskernes nye Syrien-praksis »helt vanvittig«:

»Svenskerne er ved at udskrive en blankocheck til alverdens menneskesmuglere. Garanteret opholdstilladelse er en dyr vare, som de kan sælge til folk, og det kan få vidtrækkende negative konsekvenser, også for os herhjemme, hvis smuglernes rute går gennem Danmark,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

I Danmark behandles sager om syriske asylansøgere fortsat som hidtil, og langt de fleste får asyl. Men en gruppe på mindst 180 syrere har tidligere fået endeligt afslag, og de venter nu i usikkerhed i de danske asylcentre, fordi Syrien ikke er sikkert nok til at Danmark kan sende dem tilbage.

Røde Kors: Ophold til de strandede

Både Dansk Flygtningehjælp og Dansk Røde Kors opfordrer til, at netop dén gruppe »strandede« syrere får lov til at blive i Danmark – eller i det mindste får behandlet deres sager på ny.

»Mindst 180 syrere har fået endeligt afslag på asyl i Danmark. Det vil sige, at de hverken kan få lov til at bo uden for centrene eller få familiesammenføring. Disse mennesker har brug for tryghed, og derfor bør Danmark tilbyde dem ophold,« siger Dansk Flygtningehjælps asylchef, Eva Singer

Dansk Røde Kors’ asylchef Anne la Cour bakker op:

»Syrerne har siddet i vores asylcentre i flere år, og de kan se, at situationen i deres hjemland kun bliver værre. Derfor bør Danmark give dem en form for opholdstilladelse – om ikke andet så midlertidigt, så de kan komme ud af centrene,« siger hun.

Helt samme ønske kommer fra Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen:

»Man kan ikke bare lade dem sidde og kukkelure på flygtningecentrene, så de bør alle få opholdstilladelse,« siger hun.

Nævn skal vurdere dansk praksis

Det er Flygtningenævnet, som træffer de endelige afgørelser om asyl og opholdstilladelser i Danmark, og senere på måneden skal nævnet på ny tage stilling til, om syriske flygtninge skal have asyl alene fordi, de stammer fra det borgerkrigshærgede land.

»Situationen i Syrien vil blive drøftet på næste møde i nævnets koordinationsudvalg 18. september, hvor nævnet vil få stillet alt det nye baggrundsmateriale til rådighed. Det gælder også oplysningerne fra Sverige,« siger sekretariatschef, Stig Torp Henriksen.

Den to et halvt år lange borgerkrig har drevet flere end to millioner mennesker ud af Syrien, hvoraf mere end halvdelen er børn. FNs flygtningehøjkommissær, Antonio Gueterres. siger, at Syrien er blevet »en skammelig humanitær ulykke med lidelse og fordrivelse uden sidestykke i nyere historie«.