Politisk krav om undersøgelse af CIA's fangeprogram

Nye oplysninger om CIA's omstridte fangeprogrammer og -transporter kæder dem sammen med Danmark. Oppositionspartier kræver undersøgelse.

Regeringen kommer igen til at svare på spørgsmål om en dansk-egyptisk fundamentalists forsvinden i 1995, om CIA's brug af dansk luftrum til ulovlige fangetransporter, og om Danmarks kendskab til de amerikanske fangeprogrammer, hvor formodede terrorister tilbageholdes og forhøres under tortur.

På baggrund af nye oplysninger vil flere partier på ny kræve sagen undersøgt. De Radikale stod i foråret bag krav om en undersøgelse af eventuelle CIA-aktiviteter på dansk jord eller i dansk luftrum. Regeringen afviste den gang.

- Det er meget alvorligt, hvis dansk luftrum er blevet anvendt til ulovlige missioner af fremmede efterretningstjenester. Det er derfor stærkt bekymrende oplysninger, som Politiken i dag fremdrager. De er i sig selv nok til, at regeringen bør igangsætte en fuldstændig undersøgelse af CIA-aktiviteter i Danmark i forbindelse med kidnapningsprogrammet, siger den radikale folketingsgruppes næstformand Morten Østergaard.

Politiken citerer søndag en højt placeret amerikansk efterretningskilde for, at de danske myndigheder med temmelig stor sikkerhed kendte til amerikanernes bortførelse af egypteren Abu Talal i 1995. På det tidspunkt havde Talal asyl i Danmark.

/ritzau/