Politisk kommentator og LA-ansat i ophedet diskussion: »I har helt tabt sutten«

Sjældent har det normalt så tilbagetrukne embedsværk affødt så stor diskussion, som det har været tilfældet under minksagen, og onsdag eftermiddag kulminerede det. Særligt da stærke borgerlige kræfter holdt hårdt på, at det danske embedsværk ikke var politisk neutralt.

 
»Jeg mener ikke, der er nogen skurk i det her spørgsmål,« erklærede Mette Frederiksen onsdag – og så blussede kritikken op. Video: Scanpix/Ritzau Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der gik 11 sekunder, fra politisk kommentator Jarl Cordua fremsagde sin profeti, til den gik i opfyldelse.

På Twitter vurderede han onsdag eftermiddag, at de netop offentliggjorte afgørelser om flere embedsmænds fremtid i kølvandet på minksagen ville få blå politikere til at fare i flæsket på embedsværket.

Og 11 sekunder senere var Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, ude på Twitter og kalde hele det for en »Monty Python-agtig farce«, at Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, slap med en advarsel for sin ageren, da 17 millioner mink blev slået ihjel.

På trods af at granskningskommissionen havde vurderet, at det offentlige kunne søge at drage hende til ansvar, vurderede Medarbejder- og Kompetencestyrelsen nemlig, at en advarsel var passende, mens eksempelvis rigspolitichef Thorkild Fogde og departementschef i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, er hjemsendt.

Alex Vanopslagh var tilsyneladende utilfreds med Medarbejder- og Kompetencestyrelsens vurdering, og det faldt Jarl Cordua for brystet.

»Gudfaderbevarmigvel et lavt niveau. Mistænker embedsmænd for at være partiske. Pinligt!« skriver Cordua på Twitter som modsvar til Vanopslaghs kritik af styrelsen.

Taget i betragtning at embedsværket traditionelt opererer bag linjerne, langt væk fra offentlighedens søgelys, vakte denne uenighed om, hvorvidt embedsværket i Danmark er politisk neutralt eller ej, stor diskussion.

Blandt mange andre kastede Anders Madsen, der er politisk konsulent hos Liberal Alliance, sig også ind i Twitter-diskussionen med et budskab til Jarl Cordua.

»Indrøm nu bare, at du troede, at styrelsen var en uafhængig myndighed, men er for stolt til at stå ved dine fejltagelser. Det her bliver snart pinligt,« skrev Anders Madsen, hvortil Cordua svarede:

»I har helt tabt sutten i LA og fremmaner den dybe stat.«

Den dybe stat er en konspirationsteori, der særligt har vundet frem i USA, og går ud på, at en række politikere og embedsmænd i al hemmelighed styrer landet efter forgodtbefindende og udenom demokratiske beslutningsprocesser.

Og den beskyldning blev alligevel for meget for Anders Madsen.

»Stop dig selv, Jarl. Du lyver om, hvad jeg skriver. Det er uhæderligt og gør det umuligt at diskutere med dig,« svarede han, før han tjekkede ud af diskussionen.