Politisk kommentator: Løkkes skattestigning er løftebrud - men...

Thomas Larsen foran Christiansborg. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen tvivl. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) begår løftebrud, når regeringen varsler skattestigninger for at kunne betale regningen for afskaffelse af PSO-afgiften. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen.

»Det er meget ømfindtligt for Lars Løkke at skulle ty til skatteforhøjelser. Han har lovet det stik modsatte i flere år, så derfor er der tale om et løftebrød fra Lars Løkke og regeringens side,« siger Thomas Larsen.

PSO-afgiften finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller. I dag opkræves de 30,875 øre pr. kWh på alle elregninger, men ifølge EU-kommissionen er afgiften traktatstridig og skal afskaffes inden 1. januar 2017. Det efterlader et hul i statskassen på 70 milliarder i løbet af de næste 10 år - og det sætter regeringen under pres.

»Helt overordnet er det en møgsag for regeringen. Det har aldrig været en ønskeposition for regeringen at lave en så stor og grundlæggende oprydning. Så det er en tabersag, og nu handler det om at begrænse skaderne mest muligt,« vurderer Thomas Larsen.

Trods løftebrud mener den politiske kommentator ikke, at vælgerne vil straffe Lars Løkke hårdt.

»De fleste vælgere ved, at det er en bunden opgave og at det ikke er noget, regeringen selv vælger.«

Internt i blå blok kan skattestigningerne til gengæld skabe problemer for regeringen.

»Den store risiko for regeringen er selvfølgelig, at Liberal Alliance og de Konservative er rødglødende. Dels fordi de mener, det er en forkert løsning, dels fordi de føler, at de er kørt ud på at sidespor. Så når jeg siger, at det potentielt kan blive ganske alvorligt, er det fordi, det er farligt med store rivninger internt i blå blok forud for et efterår fyldt med sprængfarlige sager, der kræver sammenhold i blå blok,« siger Thomas Larsen.

I efteråret skal der blandt andet forhandles 2025-plan, finanslov 2017, skattelettelser og ny boligbeskatning, og der har statsministeren »brug for gode venner og et fornuftigt forhold til Liberal Alliance og Konservative«.

Mens LA og K blankt afviser højere skatter, er Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti mere lydhøre over for regeringens løsning, men begge partier ønsker, at erhvervslivet skal betale en del af regningen. Netop at de to partier er imødekommende, er væsentligt, mener Thomas Larsen.

»Perspektivet er stort, hvis Løkke og regeringen formår at holde sammen på S og DF i de kommende forhandlinger. Så har Løkke stærke partnere at lave politik med,« vurderer Thomas Larsen.