Politisk kommentator kalder Ahlers-exit »et stort tab« for Venstre: Han bliver svær at undvære for partiet

»Jeg håbede, jeg kunne forandre politik, men i stedet for er politik ved at forandre mig,« skriver Tommy Ahlers, der nu forlader Folketinget. Berlingskes politiske kommentator vurderer, at Ahlers' exit sender »stemningen i det kriseramte parti længere ned i kulkælderen«.

»Politik er fascinerende for mange, og derfor fænger det. Politik er vigtig, og derfor følger alle med. Men det gør også, at det lidt for tit bliver historien, der bliver vigtig og ikke det, vi kan skabe. Jeg håbede, jeg kunne forandre politik, men i stedet for er politik ved at forandre mig,« skriver Tommy Ahlers på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tommy Ahlers er nu forhenværende folketingsmedlem og klimaordfører for Venstre, efter at han har meddelt, at han stopper i Folketinget.

Den tidligere uddannelses- og forskningsminister skriver i et opslag på Facebook, at han har valgt at trække sig, fordi »jeg har lyst til at være med til at skabe konkrete forandringer. Gøre noget«.

»Desværre føler jeg ikke, at jeg gør det i tilstrækkelig grad i Folketinget. Jeg har prøvet som iværksætter, hvordan det er at skabe noget. Jeg har prøvet som investor at være tæt inde over, når andre iværksættere skaber noget. Det vil jeg gerne gøre igen.«

Tommy Ahlers blev landets femtestørste stemmesluger ved folketingsvalget i 2019. Dengang satte 26.420 vælgere krydset ud for iværksætterens navn. Han skriver, at han nu vil »turde drømme stort og sige, hvad jeg mener. Være med til at skabe løsningerne«.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, er det »et stort tab for Venstre og for Jakob Ellemann-Jensen«, at Tommy Ahlers nu forlader Folketinget.

»Et slag i mellemgulvet, som forud for partiets sommergruppemøde sender stemningen i det kriseramte parti længere ned i kulkælderen,« vurderer Bent Winther.

Stemmeslugeren, V havde brug for

Ud over at være partiets store stemmesluger i København, har Ahlers ifølge Bent Winther repræsenteret og tiltrukket »moderne, liberale vælgere i de store byer, som Venstre har stærkt brug for, hvis partiet skal tilbage til regeringsmagten«.

»Derfor bliver han svær at undvære for partiet,« vurderer Bent Winther og uddyber:

»Det var Lars Løkke Rasmussen, der som statsminister trak Tommy Ahlers ind i partiet og overraskende gjorde det kendte ansigt fra DR-programmet »Løvens Hule« til uddannelses- og forskningsminister efter Søren Pind. På de indre linjer har Ahlers ofte været nævnt som en mulig kommende partiformand, hvis Ellemann lider et stort nederlag ved næste folketingsvalg. Efter formandsskiftet har Ahlers dog ikke været en del af Venstres ledelse.«

Selvom Ahlers begrunder sin exit med, at han vil tilbage til iværksætteri, vil hans afgang blive tolket negativt, mener Bent Winther.

»Selv han begrunder det med savnet af iværksætteri, hvor han kan gøre en forskel – modsat i politik – vil hans afgang blive tolket ind i den række af toppolitikere, der har forladt Venstre efter formandsskiftet. Og det er ikke noget godt billede for Venstres top, der forsøger at genrejse partiet.«

Ahlers: Politik forandrer mig

Fra Tommy Ahlers lyder det endvidere på Facebook, at det har været overraskende for ham, at politik handler »så meget om det politiske spil og så lidt om, hvordan politikken fungerer i den virkelige verden og at tænke nyt«.

»Politik er fascinerende for mange, og derfor fænger det. Politik er vigtig, og derfor følger alle med. Men det gør også, at det lidt for tit bliver historien, der bliver vigtig og ikke det, vi kan skabe. Jeg håbede, jeg kunne forandre politik, men i stedet for er politik ved at forandre mig,« skriver han og uddyber:

»Det har overrasket mig, at det handler så meget om det politiske spil og så lidt om, hvordan politikken fungerer i den virkelige verden og at tænke nyt. Jeg har prøvet at gøre op med det, men det er svært. Det er et langt sejt træk. Og nu har jeg trukket mit læs for en stund. Jeg håber virkelig, at der er flere, der vil løfte det videre. Måske er pointen netop, at ligesom med iværksætteri, så skal der mange forsøg til, før det lykkes.«

Læs hele Tommy Ahlers forklaring herunder: