Politisk flertal lægger op til stor ændring for danske forældre – én ting splitter dog stadig

Mens den ansvarlige minister tager positivt imod et forslag om store ændringer af de danske barselsregler, melder et politisk flertal sig allerede nu klar til at dele al barsel ligeligt mellem mor og far. Til gengæld er der stadig uenighed om, hvor meget af barslen, der skal øremærkes.

 
Landets arbejdsgivere og lønmodtagere er blevet enige om en ny fordeling af barsel mellem mor og far. I videoen ser du, hvad det betyder for kommende forældre. Grafik: Kristian Stauning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udsigt til store forandringer for landets forældre.

Et politisk flertal tager således yderst positivt imod en aftale fra arbejdsmarkedets parter – Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) – som lægger op til at fordele al barsels- og forældreorlov lige mellem mor og far.

På den måde vil vi sikre et historisk fremskridt for ligestillingen, lyder det:

Praktisk, fordi der skabes rammer for, at fædre kan holde meget mere barsel.

Og principielt, fordi det dermed signaleres, at mor og far er lige vigtige for et barns liv.

Samtidig skal 11 uger øremærkes til hver af forældrene, foreslår parterne.

Det betyder, at hvis en far ikke holder sin øremærkede barsel, vil den helt bortfalde.

Dette punkt står dog stadig til at blive genstand for politisk armlægning, idet regeringens støttepartier vil gå endnu længere og øremærke 14 uger.

FH-næstformand Majbritt Berlau (tv.) og viceadministrerende direktør Pernille Knudsen fra Dansk Arbejdsgiverforening har givet hånd på, at fædre nu skal tage mindst 11 ugers barsel – ellers mister de nybagte forældre barselsugerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

»En model med mange gode takter«

Anledningen til forhandlingerne mellem FH og DA er et EU-direktiv fra 2019, som pålægger medlemslandene at sikre minimum ni ugers øremærket barsel til begge forældre i 2022.

De ni uger skal som følge af direktivet lægges oveni de to uger, der allerede i dansk lov er øremærket fædre i forbindelse med fødslen.

Her har arbejdsmarkedets parter altså valgt at lægge snittet på EUs mindstekrav for at sikre frihed for familierne, siger de.

Til gengæld har de som led i deres forhandlinger besluttet at kaste selve de danske barselsregler op i luften, og nu lægger de op til en gennemgribende reform, så al barsel – ikke kun de øremærkede uger – som udgangspunkt fordeles lige.

Det betyder, at hvor 14 af ugerne efter fødsel i dag er øremærket kvinden, mens to er øremærket manden, vil begge nu have 11 øremærkede uger.

Resten – som i dag ganske vist kan overføres, men som i udgangspunktet tildeles moderen – skal dog ifølge aftalen mellem DA og FH fra start deles lige med 13 uger til hver.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard roser i et skriftligt citat parterne.

»Jeg er glad for, at DA og FH aktivt har meldt sig på banen for at tage del i at skabe bedre og mere fleksible rammer for forældreorlov i Danmark. Jeg synes også, at de er kommet frem til en model med mange gode takter i. For mig handler det om at finde en model, der er til gavn for mødre, fædre og allervigtigst børnene.«

DA og FH vil nu indstille deres aftale til godkendelse i det såkaldte implementeringsudvalg, der også består af andre arbejdsmarkedsparter samt embedsmænd.

Herefter vil udvalget, som dog primært kun tager sig af rent juridiske spørgsmål, komme med en endelig indstilling til regeringen. Indtil da vil ministeren ikke lægge sig helt fast.

»Men det er mit håb, at udvalget som helhed også vil tage positivt imod aftalen fra DA og FH. På den baggrund ser jeg frem til gode drøftelser med alle Folketingets partier.«

I Venstre støtter man forslaget fra DA og FH, skriver ligestillingsordfører Fatma Øktem i en sms:

»Det er godt, at arbejdsmarkedets parter sammen har fundet en fælles løsning, som skal føre til forandringer af det danske barselssystem. Det er vi klar til at bakke op om i Venstre, og vi vil gerne bidrage, så vi kan sikre en bedre ligestilling mellem mor og far.«

»Et historisk vigtigt skridt«

Regeringens tre støttepartier støtter også varmt den del af aftalen, som handler om total ligestilling i tildeling af barsel.

De vil dog under de kommende politiske drøftelser arbejde for, at endnu mere – 14 uger – øremærkes hver forælder.

Men Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, erklærer, at det er »meget svært at være rigtig sur« over aftalen, fordi det er »utroligt tæt på det, vi går til forhandlinger med«.

»Det er et historisk vigtigt skridt, der er taget med denne aftale, selvom de – undskyld mig – burde være kunnet blive enige for ti år siden,« siger Pernille Skipper:

»De er ikke helt i mål, men nu er vi langt om længe færdige med konservative familieforestillinger om, at moderen har en eller anden form for serveret eller et bedre naturgivent forhold til børn, hvilket er, hvad der gennemsyrer de danske regler i dag,« siger hun.

EL-ordføreren mener dog, at det bedste vil være at gå endnu længere – at øremærke 14 uger:

»Vi er nødt til at give det et ordentligt los i røven,« lyder det.

Vil det ikke være ærgerligt at presse det endnu længere, når nu arbejdsmarkedets parter er blevet enige om en balance, begge sider kan stå på mål for?

»Jeg synes, det er enormt positivt, at de er blevet enige, og det giver et stærkt grundlag for forhandlingerne. Men selvom vi selvfølgelig lytter, dikterer de ikke vores holdning.«

Er det ultimativt for jer, at der kommer flere øremærkede uger?

»Nej, selvfølgelig ikke. Det vigtigste er den ligestilling mellem forældrene, som også ligger aftalen mellem FH og DA. Men vi synes, vi skal gøre det ordentligt, når nu vi gør det,« siger Pernille Skipper.

SF og De Radikale går også ind til de kommende forhandlinger med et forslag om, at 14 ugers barsel skal øremærkes hver forælder.

Hos SF siger ligestillingsordfører Astrid Carøe, at det lover godt for de kommende forhandlinger, at arbejdsmarkedets parter nu er nået til enighed.

»Vi går til forhandlingerne med de 14 uger, men det vigtigste er, at vi får øremærket noget, og at det bliver lige meget til hver forælder,« siger Astrid Carøe.

Den »fuldstændige ligestilling«

Hos De Radikale lyder det, at udspillet fra arbejdsmarkedets parter »peger i den helt rigtige retning«.

»Vi er på vej et rigtig godt sted hen, fordi det er lige præcis den her fuldstændige ligestilling, vi har efterspurgt. Når det er sagt, mener vi, der skal øremærkes 14 uger til hver,« siger ligestillingsordfører Samira Nawa.

Hun uddyber, at det vil komme både mænd og kvinder til gavn.

»Vi kan se, at faren kun tager ti procent af barslen, og det tal har stået i stampe. Det stiller faren et rigtig dårligt sted i forhold til tilknytningen til helt små børn. Og så stiller det også kvinder dårligere på arbejdsmarkedet,« siger Samira Nawa.

Mette Abildgaard, gruppeformand hos De Konservative, er arg modstander af øremærket barsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, er inderligt imod, at EU har dikteret øremærket barsel, fordi det i hendes øjne er et indgreb i familiernes frihed, der kan ramme børn, hvis for eksempel faderen ikke har mulighed for at tage 11 uger.

Derfor håber hun, regeringen vil stå vagt om forslaget fra DA og FH og ikke bøje sig for støttepartiernes forslag om at gå længere.

»Den her aftale er det bedste af de mulige onder,« siger Mette Abildgaard.

Modsat øremærkning støtter hun til gengæld ideen om som udgangspunkt at tildele lige meget barsel til begge forældre.

»Det er et godt signal at sende,« siger gruppeformanden.