Politisk flertal: Imamer skal kunne miste statsborgerskab

Radikale imamer og andre, der prædiker mod grundlæggende danske værdier, skal risikere at miste deres danske statsborgerskab, mener DF. S og K støtter. Venstre: »En rigtigt god idé«.

Imam Abu Bilal, her under fredagsbønnen i Grimhøj-moskeen, er blandt dem, DF foreslår frataget sit danske statsborgerskab. Foto: Brian Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den ophedede debat om at dæmme op for radikaliseringen i det danske samfund er et politisk flertal nu indstillet på at tage et opsigtsvækkende redskab i brug: Det skal i særlige tilfælde være muligt at fratage imamer eller andre, der prædiker i strid med grundlæggende danske værdier, deres danske statsborgerskab.

Helt konkret vil Dansk Folkeparti medbringe to nye forslag til de forestående forhandlinger i Statsministeriet om radikale imamer. Dels agter partiet at fremlægge et beslutningsforslag, der har til hensigt at fratage Grimhøj-moskeens imam, Abu Bilal, sit danske statsborgerskab, dels foreslår DF at vedtage en følgelovgivning til Grundlovens paragraf om religionsfrihed, der kan indskrænke religionsfriheden.

»Grundloven siger, at man må praktisere sin tro, så længe det ikke strider mod sædeligheden eller forstyrrer den offentlige orden. Når imamer accepterer eller anbefaler stening, eller når en imam fortæller en kvinde, der udsættes for vold af sin mand, at det er helt i orden, så er der efter min bedste overbevisning tale om samfundsundergravende arbejde, der forstyrrer den offentlige orden. Nogle af disse imamer er danske statsborgere, og vi synes, vi skal fratage dem deres statsborgerskab,« siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Indkaldt af statsministeren

I kølvandet på TV 2-dokumentaren »Moskeerne bag sløret« har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indkaldt alle partier til drøftelser om, hvad man kan gøre i forhold til radikaliserede imamer, der i danske moskéer modarbejder demokratiet. På forhånd har statsministeren erklæret sig indstillet på at »udfordre grænserne« for den nuværende fortolkning af Grundloven:

»Jeg vil ikke lægge mig ned for det første og bedste fuldmægtige notat, hvor der står, at her er der en grundlovsudfordring,« udtalte Løkke Rasmussen bl.a. i forbindelse med indkaldelsen.

Østre Landsret har tidligere dømt dansk-marokkaneren Said Mansour til udvisning af landet og tab af sit danske statsborgerskab i forbindelse med en dom for at opfordre til terror via sociale medier. En afgørelse, der skal prøves ved Højesteret.

Dansk Folkeparti mener, at Mansour-sagen illustrerer de muligheder, der eksisterer i den nuværende lovgivning. Hverken Grundloven eller internationale konventioner bør være en forhindring, mener Martin Henriksen.

»Det kræver, at politikerne åbent siger nedad i systemet, at man skal have mere fokus på, at der også er grænser for frihedsrettighederne. Det vil være et ekstraordinært skridt at fratage en person sit statsborgerskab, men der er sådan set allerede mulighed for det i den eksisterende lovgivning, hvis nogen bliver dømt for terror. Den mulighed vil vi bare gerne have udvidet,« siger Martin Henriksen.

Forsker: Følgelov er mulig

Seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll udelukker ikke, at et politisk flertal kan vedtage en følgelov, der vil gøre det muligt at fratage visse personer et dansk statsborgerskab som følge af religionspraksis.

»Hvis man menneskeretligt kan definere en bestemt handling som en strafbar handling, der er til alvorlig skade for statens vitale interesser, så er det tilladt efter konventionerne. Det vil så være op til domstolene at afgøre fratagelsesspørgsmålet efter en proportionalitetsvurdering med en afvejning af, hvilken tilknytning vedkommende har til Danmark sat over for alvoren af den ulovlige gerning,« siger hun.

Eva Ersbøll peger på, at en sådan bestemmelse i udgangspunktet kun vil kunne gælde for folk med dobbelt statsborgerskab, da en person ifølge internationale konventioner ikke må gøres statsløs.

Åbne over for alle løsninger

Både de Konservatives indfødsretsordfører, Naser Khader, og Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, støtter tanken om i særlige tilfælde at kunne fratage statsborgerskab.

»Vi er åbne for alle løsninger, der kan stoppe de radikaliserede imamer,« siger Trine Bramsen.

Hos regeringspartiet Venstre pointerer udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth, at Løkke Rasmussen har indkaldt til åbne forhandlinger, hvor alle forslag er velkomne.

»Jeg synes personligt, det lyder som en rigtigt god idé, fordi man skal slå hårdest muligt ned på disse miljøer. Der er ikke bare tale om forskruede gamle imamer. Der er tale om moskeer, der har formet mange Syriens-krigere, og de kan være en trussel mod landets sikkerhed,« siger han.

Formanden for Grimhøj-moskeen, Ous­sama El-Saadi, kalder det et meget drastisk skridt at fratage en person sit danske statsborgerskab og opfordrer i stedet til dialog.

»Vi løser ikke problemet på den måde, men risikerer at skabe mere radikalisering. Jeg forstår ikke tankegangen. Danmark er det bedste land, jeg kan leve i, og jeg har ingen interesse i at ødelægge det,« siger han.

Oussama El-Saadi oplyser, at imam i moskeen Abu Bilal ud over sit danske statsborgerskab er statsløs palæstinenser.