Politisk flertal giver næse til Troels Lund trods frifindelse

Et smalt politisk flertal i Folketinget har tildelt Troels Lund Poulsen en politisk næse for sin rolle i skattesagen. De borgerlige undrer sig, da den tidligere skatteminister er frifundet af Skattesagskommissionen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skattesagskommissionens knap tre år lange undersøgelse åbenbarede ikke nogen klare fejltrin i Troels Lund Poulsens (V) politiske ageren i sagen om Helle Thorning-Schmidts (S) personlige skatteoplysninger.

Men onsdag fik den tidligere skatteminister alligevel tilført en smudsplet på sit politiske CV, da et snævert, rødt flertal gav Venstre-politikeren en næse for sin rolle i sagen.

»Vi mener, der er sket en ulovlighed, der er fuldstændig horribel i et retssamfund som det danske. Der skal placeres et ansvar. Det er sådan, at det altid må være ministeren, der har et ansvar,« siger Leif Lahn Jensen (S), der er formand for udvalget - med det lidet mundrette navn Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget - som onsdag uddelte næsen.

I november sidste år afleverede Skattesagskommissionen sin endelige beretning uden at finde en syndebuk i sagen, og således blev Troels Lund Poulsen med egne ord »pure frikendt« for alle anklager.

Kritikken fra flertallet, bestående af regeringspartierne, SF og Enhedslisten, går på, at han som daværende øverste chef i Skatteministeriet alligevel bærer ansvaret for lækagen af Helle Thorning-Schmidts skatteafgørelse op til folketingsvalget i 2011.

Det undrer de borgerlige partier og Troels Lund Poulsen selv.

»At et flertal vælger at beslutte at give en næse, kan et flertal jo altid beslutte. Jeg er dog mere tryg ved den juridiske vurdering, som Skattesagskommissionen har lavet af min rolle i skattesagen. Her har kommissionen med formand Lars E. Andersen i spidsen fuldstændig frikendt mig i forhold til de alvorlige anklager, jeg har været udsat for,« siger Troels Lund Poulsen, som også undrer sig over, at han påduttes ansvaret for lækagen - særligt fordi kommissionen ikke har afdækket nogen forhold, der peger på ham.

Lækagen fandt sted i august 2011, men Troels Lund var selv 8. marts samme år rykket fra Skatteministeriet til Undervisningsministeriet.

Professor emeritus i offentlig forvaltning Tim Knudsen påpeger i den forbindelse, at det røde kor af kritikere her ikke rammer helt plet.

»De står moralsk lidt svagere her end ved de andre punkter, for vi ved så lidt om den lækage. Vi ved kun, at det er en ret begrænset personkreds, der er tale om. Men hvornår, den er foregået, og hvem, der står bag, er ikke bevist,« siger Tim Knudsen, som ellers ikke mener, at der er noget galt med den politiske »blodtud«.

»Folketinget kan jo beslutte, hvad de vil,« siger han.

Politisk kommentator og ansvarshavende chefredaktør ved Fyns Amts Avis Troels Mylenberg vurderer, at Troels Lund Poulsens videre karriere ikke vil tage større skade af den politiske røffel.

»Jeg tror ikke, den får den store betydning. Troels Lund Poulsen besidder jo ikke nogen magtfuld position lige nu, og Venstre bakker op om ham. Han kan sagtens fortsætte sin politiske karriere og måske også blive minister igen,« siger Troels Mylenberg, som betegner næsen som en del af den ulmende valgkamp.

»Den her næse er ekstra politisk, fordi den røde fløj synes, noget er vigtigt i skattesagen, mens de borgerlige partier synes, det er meget mere kritisabelt med andre ting i den her skattesag og prøver at trække Helle Thorning-Schmidt ind i det,« siger kommentatoren.