Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Er det rimeligt, at en mor til et dødfødt barn har ret til 14 ugers orlov til at bearbejde sorgen, mens en far blot kan få 14 dage?
Nej, lyder svaret fra flere partier, som Berlingske Nyhedsbureau har talt med. Viljen til en lovændring på området er så stor, at der tegner sig et politisk flertal til at give fædrene bedre rettigheder i form af længere sorgorlov.
»Det gør nøjagtig lige så ondt på en far at miste sit barn som på en mor. Derfor synes jeg, vi bør give fædrene nogle bedre rettigheder og bedre muligheder for at holde sorgorlov. Som det er nu, er det jo helt urimeligt og diskriminerende,« siger Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff (S), der understreger, at han er glad for de »gode« rettigheder til mødrene.
Udmeldingen kommer efter, at en række eksperter over for Jyllands-Posten fredag efterlyser ny lovgivning på området. Flere af eksperterne anfægter også, at en mor, der aborterer mellem 12. og 20. uge, kan få gratis psykologhjælp, mens en far selv må til lommerne.
Ligesom Socialdemokraterne åbner de Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre for, at faderen til et dødfødt barn kan få længere orlov. Og hos de Radikale vil ligestillingsordfører Liv Holm Andersen (R) handle hurtigt.
»Jeg vil i dag (fredag, red.) tage kontakt til de ministerier, som er relevante, så vi kan få det her på dagsordenen og hurtigt få kigget på, hvilke løsninger der er,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.
Som det eneste parti melder Venstre klart ud, hvilken model man foretrækker.
»Det er tale om en periode, hvor begge forældre er i sorg. Derfor foreslår jeg, at moderens 14 ugers orlov og faderens to uger orlov slås sammen, så familien selv kan fordele ugerne og dermed bedst kan komme sig,« siger Eyvind Vesselbo.
De øvrige partier er villige til at diskutere Venstres forslag, men det ser allerede nu ud til, at det aldrig får gang på jorden.
»Hvordan er det lige, at et forældrepar skal finde ud af, hvem der er mest ked af det? Men jeg er sådan set villig til at diskutere alle modeller. Min tilgang er, at vi ikke skal pille ved mødrenes ret. Det, der er behov for, er at give fædrene nogle bedre rettigheder,« siger Rasmus Horn Langhoff, hvis tilgang er populær blandt de adspurgte partier.
I Foreningen Far er landsformand Jesper Lohse glad for meldingerne fra Christiansborg, men han tager dog et stort forbehold.
»Det er positivt med moderne politikere, men nu er der jo også snart folketingsvalg. Det her er blevet diskuteret tidligere i forbindelse med øremærket fædrebarsel, som endte med at blive droppet, og så skete der ikke en pind alligevel. Vi vil se resultater, før vi tør tro på noget som helst. Lige nu er der ingen tillid til ministerierne eller politikerne,« siger Jesper Lohse.
Berlingske Nyhedsbureau har også talt med de Konservative, som er imod en lovændring på området. Partiets ligestillingsordfører, Charlotte Dyrmose (K), vil væk fra »barselsorlovstanken«, når forældre mister et barn, og i stedet have en læge til at vurdere, om man skal have en sygemelding, psykologhjælp eller anden form for støtte.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra SF og Liberal Alliance.