Politisk flertal for kørekort til 17-årige

Venstre vil foreslå at 17-årige skal kunne køre med en voksen som ledsager. Partiet har et blåt flertal bag sig. Kørelærere er dog skeptiske.

Måske kan kørekortet snart komme et år tidligere i hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed

Med et borgerligt flertal i ryggen vil Venstre give 17-årige i Danmark mulighed for at tage kørekort, skriver Jyllands-Posten.

Det er ikke første gang, Venstre kommer med dette forslag, men under den forrige regering kunne partiet ikke finde flertal for ideen. Det kan partiet nu, lyder det.

»Vi regner med at få det vedtaget hen over efteråret og har på forhånd et blåt flertal bag os. Vi er fast besluttede på at gennemføre det, men ser gerne, at der kommer flere bag forslaget, så vi får et bredt flertal,« siger Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til Jyllands-Posten.

Risikoen for at blive dræbt i trafikken er markant større hos unge bilister end hos de ældre, og det skal Venstres forslag være med til at rette op på.

Kørekortet til de 17-årige giver dem nemlig kun lov til at køre med en erfaren bilist ved deres side det første år. En erfaren bilist er i dette tilfælde en person, der har haft et kørekort i mindst ti år, og som ikke er blevet dømt for grove færdselsovertrædelser. Bliver denne regel brudt, mister de unge kørekortet, til de er 19 år.

Modellen ligner en, der er indført i Tyskland. Her har man set et markant fald i antallet af alvorlig ulykker med unge bilister bag rattet, efter modellen er blevet indført.

I Dansk Kørelærer Union, DKU, er man imidlertid skeptisk.

»Vi har generelt svært ved at se det fornuftige i, at man siger: tag hjem og kør med mor og far, når nu vi rent faktisk har gjort en del for at forbedre kørelæreruddannelsen,« siger formand Rene Arnt.

Han mener dog, den tyske model er at foretrække frem for andre lande med lignende muligheder for at lade unge køre bil, bare de har en voksen ved deres side.

Socialdemokraterne er også skeptiske over for Venstres forslag, men partiet er villig til at se på de tyske erfaringer, lyder det.