Politisk flertal bag licensen er ved at smuldre

SF ønsker nu sammen med en række partier at afskaffe medielicensen og i stedet finde pengene på finansloven.

SF deler ønsket om at skrotte licensen med R, DF og LA. Venstre har endnu ikke lagt sig fast på en model, men er åbne over for alternativer til licensen. Free/Dr/bjarne Bergius Hermansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den politiske opbakning til nuværende licensmodel er ved at falde fra hinanden, skriver Politiken.

Som det seneste parti i rækken trækker SF nu støtten til licensfinansieringen af DR og de øvrige public service-tilbud.

»Vi mener at man skal afskaffe licensen, som vi kender den i dag, og i stedet finansiere den fremtidige public service over skatten,« forklarer SFs medieordfører, Jacob Mark, til Ritzau.

»Licensen er ulighedsskabende, fordi direktøren betaler det samme som kontanthjælpsmodtageren og den studerende,« siger han.

Forhandlingerne til et nyt medieforlig indledes til sommer.

Det eksisterende forlig er indgået mellem et bredt flertal i Folketinget.

Jacob Mark pointerer, at partiet ikke ønsker, at der kommer færre midler til public service.

»Faktum er jo, at der allerede er et alvorligt pres på DR. Det er et vilkår, de lever under. Vi mener stadig, at de skal have penge til at kunne modstå et politisk pres,« siger SF-ordføreren.

SF deler ønsket om at skrotte licensen med R, DF og LA. Venstre har endnu ikke lagt sig fast på en model, men er åbne over for alternativer til licensen.

Også Socialdemokratiet, som ellers har været trofast forkæmper for licensen, åbner op for at diskutere alternativer.

»Vi bakker op om det nuværende finansieringssystem med licensen, men vi er åbne over for at diskutere andre finansieringsmodeller i forbindelse med forhandlingerne af et nyt medieforlig,« siger medieordfører Mogens Jensen (S) til Politiken.

Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, er imod at flytte licensen over på finansloven, men vil hellere have en medieskat.

»At lægge det ind i finansloven er for mig skræmmende, fordi det vil give Folketinget for meget kontrol med de frie medier.«

»Hvis ikke der er et dedikeret beløb, så frygter jeg, at finansieringen af ting, der ikke er populære hos de store partier, bliver udvandet. Det er farligt,« siger ordføreren til Ritzau.

/ritzau/