Politikerne var for sent ude: Nu får 325.000 forkert boligstøtte

Udbetaling Danmark oplyser i en mail til sin bestyrelse, at 325.000 boligydelse-modtagere vil få en reguleret ydelse i januar, selv om lovforslaget er sløjfet. Dansk Folkeparti kræver, at Udbetaling Danmark må »rette fejlen hurtigst muligt«. Uværdigt, siger Socialdemokraterne.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udbetaling Danmark oplyser i en mail til sin bestyrelse, at 325.000 boligydelse-modtagere vil få en reguleret ydelse i januar.

Det sker, selv om lovforslaget om den nye boligydelse blev pillet ud af finansloven tirsdag.

I mailen får bestyrelsen at vide, at alle udbetalingssystemer er indrettet efter de nye takster, og den kørsel, der skal udbetale boligydelsen for januar næste år, er kørt ud til boligselskaberne.

»Denne udbetaling er naturligvis gennemført efter aftale med staten, og både embedsmændene i Finansministeriet og de politiske forhandlere har løbende været orienteret om dette,« står der i mailen.

Konsekvensen er, at boligydelsesmodtagerne får en forkert boligydelse udbetalt i januar.

Udbetaling Danmark skal dermed orientere samtlige modtagere om fejludbetalingen, og det fejlagtige beløb skal tilbagereguleres.

DF: Vi er ikke blevet orienteret

Hos Dansk Folkeparti afviser finansordfører René Christensen, at partiet er blevet orienteret, sådan som Udbetaling Danmark skriver i sin mail til bestyrelsen.

»Samtidig er det jo helt galt, at myndigheder administrerer efter lovgivning, som ikke er vedtaget,« skriver han i en skriftlig kommentar til politiko.dk.

Han kræver, at Udbetaling Danmark retter fejlen »hurtigst muligt«.

Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, langer ud efter Udbetaling Danmark.

»Så længe loven er, som den er og ikke er lavet om, så skal de udbetale ifølge loven. Jeg synes, de har været en postgang for tidligt ude,« siger Thulesen Dahl til TV 2 News og forlanger, at Udbetaling Danmark beviser, at de, som der står i mailen, løbende har orienteret »de politiske forhandlere« om det her.

»Jeg mindes ikke at have set sådan en orientering,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Han afviser, at han har noget som helst medansvar for, at 325.000 pensionister nu får en forkert boligydelse.

Allerede fra finansloven faldt på plads mellem de blå partier 19. november, har Udbetaling Danmark gjort klar til at administrere den nye boligydelsespakke. Men onsdag trak blå blok pakken tilbage.

Boligpakken ville i 2016 have sikret statskassen 90 millioner kroner. De penge skal blå blok finde under forhandlinger til foråret. Det ligger fast, at pengene stadig skal findes inden for boligydelsesområdet.

S: Det sejler

Ifølge Politiken, der også er i besiddelse af mailen, skriver Udbetaling Danmark, at konsekvensen af, at boligydelsespakken trækkes tilbage, derfor bliver fire ting.

For det første, at boligydelsesmodtagerne modtager en forkert boligydelse i januar 2016. For det andet, at Udbetaling Danmark og STAR pr. brev i januar skal orientere samtlige boligydelsesmodtagere om denne fejludbetaling. Ifølge Udbetaling Danmark er 55 pct. af ydelsesgruppen fritaget fra digital post.

For det tredje, at det fejlagtige beløb skal tilbagereguleres. Og for det fjerde, at boligstøttesystemet skal rettes tilbage til de gældende takster. Udbetaling Danmark har løbende gjort staten opmærksom på disse økonomiske konsekvenser af ændringerne«.

Hos Socialdemokraterne er den midlertidigt udnævnte boligydelsesordfører, Peter Hummelgaard, rystet over dagens udvikling.

»Det sejler. Fuldstændig. Vi har hørt vidt forskellige ting fra regeringen, Df, K og LA. I går på smaråddet var der uenighed og uklarhed om, hvad aftalen egentlig indebærer, og om pensionisterne bliver skåret allerede fra næste år,« siger Peter Hummelgaard til politiko.dk og fortsætter:

»Nu kan vi så se, at Udbetaling Danmark allerede er i gang med at gennemføre besparelsen. Det betyder, at der er rigtig mange pensionister med lave indkomster, der nu går en jul i møde med usikkerhed og utryghed omkring deres boligydelse. Det er uværdigt.«