»Politikerne er nødt til at komme i gang med den afbureaukratisering, som de har lovet igennem ti år«

Manglende ressourcer får nu Dansk Socialrådgiverforening og formanden for landets socialchefer til at råbe vagt i gevær. KL afviser, at der er tale om et generelt ressourceproblem.

Arkivfoto. Formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, efterlyser flere ressourcer til socialpædagogerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende arbejdspres blandt socialrådgiverne i Aarhus Kommune betyder, at de i knap 1.000 tilfælde systematisk har overskredet lovpligtige frister for at hjælpe socialt udsatte unge. Det viser et brev, som Information har fået indsigt i, fra socialrådgivernes fællestillidsrepræsentant til kommunens beskæftigelsesudvalg.

Fra Dansk Socialrådgiverforening fortæller formand Majbrit Berlau, at der er tale om en landsdækkende problematik.

»Der er bestemt andre kommuner, der lider under det samme arbejdspres, og hvor vilkårene for at kunne levere en ordentlig indsats for borgerne er forringet,« siger hun.

Majbrit Berlau bakkes op af landsformanden for Foreningen af Socialchefer, Ole Pass:

»Det er min helt klare opfattelse, at det er generelt, at der er et stort arbejdspres. Og jeg mener ikke, at det kan komme bag på nogen, når man hele tiden indfører nye love og midlertidige ordninger,« siger han.

Både Ole Pass og Majbrit Berlau peger på et stigende arbejdspres og manglende ressourcer som hovedårsag til, at socialrådgivere med vilje er nødt til at overskride lovgivningen og dermed svigte borgerne.

»På ledelsesniveau er vi kede af situationen, og vi forstår godt, at der er nogle medarbejdere, der synes, at grænsen er ved at være nået. Men det er jo en prioritering ude i kommunerne, og det kan være svært at finde ud af, hvad der så i øvrigt skal nedprioriteres,« siger Ole Pass.

Han mener, at systemet er »alt for rigidt«.

»Jeg kunne godt ønske mig noget mere tolerance. Som det er i øjeblikket, skal alt behandles efter den samme liste. Der skal ske noget afbureaukratisering,« siger han.

Samme ønske har Majbrit Berlau:

»Politikerne er nødt til at komme i gang med den afbureaukratisering, som de har lovet igennem ti år,« siger hun.

I Kommunernes Landsforening (KL) kan man dog ikke genkende billedet af, at der ikke bliver afsat nok ressourcer på området.

»Det er jo altid en prioritering i den enkelte kommune at sætte nok ressourcer af, så man ifølge lovgivningen kan løse de opgaver, der er,« siger formand Martin Damm (V).

Ifølge Dansk Socialrådgiverforening er det en landsdækkende problematik, at socialrådgiverne har svært ved at leve op til kravene. Hvordan synes du, at den udmelding stemmer overens med, at kommunerne skal sikre, at der bliver afsat nok ressourcer?

»Det vil jeg godt se noget dokumentation for, udover i Aarhus. Det er sådan noget med, at de fornemmer, at det kan være et generelt problem. Det er ikke noget, de har en undersøgelse på, tror jeg. Men det gælder for alle personalegrupper, at man skal sikre, at man kan løse de opgaver, der er, i forhold til lovgivningen,« siger Martin Damm.

SFs socialordfører, Pernille Vigsø Bagge (SF), mener, at man skal tage det alvorligt, når socialrådgiverne råber vagt i gevær.

»Som lovgivere er vi nødt til at sikre os, at lovgivningen bliver overholdt ude i kommunerne, og hvis det er sådan, at socialrådgiverne ikke føler, de er i stand til at leve op til lovgivningen, så skal kommunerne prioritere at sikre socialrådgiverne ordentlige arbejdsforhold,« siger Pernille Vigsø Bagge.

Berlingske Nyhedsbureau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).