Politikerlede

Foto: Pressefoto. Merete Riisager (LA)
Læs mere
Fold sammen

Politikere slås om fakta. Vi læser ikke de samme rapporter, vi lægger ikke vægt på de samme data, og vi spørger ikke de samme eksperter. Og vi fortolker løs på hinandens politik. Endelig begår vi også fejl, og vi henviser til forkerte tal eller tilbageviste rapporter. Måske fører noget af det til et vist mål af politikertræthed hos vælgerne. Det forstår jeg godt. Men alt i alt må man forvente, at vi i hvert fald bestræber os på at holde os til sandheden. Når det IKKE sker – altså når der er politikere, der fuldt bevidst siger det modsatte af, hvad de godt ved, er sandt - så kommer den sande politikerlede brusende. Så bliver det hele så forbandet tåbeligt og ligegyldigt. Sådan har jeg det i hvert fald.

Forleden skrev Johanne Schmidt-Nielsen på Facebook, at min kollega, Joachim B. Olsen, mente, at DA´s forslag om at skære 4000 kroner i førtidspensionen var ”et godt forslag”. Det var sådan cirka det modsatte af, hvad Joachim havde sagt, da de to debatterede det på News. Her talte de to politikere generelt om førtidspension, og Joachim forklarede, at det ikke var LA´s politik at nedsætte førtidspensionen. JSN´s opslag må altså i den milde udgave betegnes som en historie fra de varme lande – i værste udgave for en ren og skær løgnehistorie.

Dagen efter gentog JSN succesen. Hun havde været i debat med Rasmus Jarlov om valgretsalderen, hvorefter hun skrev en historie om, at Rasmus Jarlov mente, at man burde teste unge mennesker for at afgøre, om de nu også var kloge nok til at stemme. Udsagnet var igen nogenlunde 180 grader modsat af, hvad Rasmus Jarlov havde sagt. Rasmus Jarlov, der ikke mener, at valgretsalderen skal nedsættes, havde i debatten forklaret, at man IKKE kan indføre en psykologtest af hver enkelt, og at det derfor giver mening at bevare valgretsalderen på 18 år, hvor man generelt må forvente, at man er mere moden og vidende, end man er, når man er 16 år. JSN vælger dog at angribe Rasmus Jarlov for, at han vil psykologteste borgerne for at afgøre, om de er værdige til at stemme.

Hvordan kan det være, at en højt profileret politiker som Johanne Scmidt-Nielsen slipper af sted med at bringe en lodret løgn om to af sine politiske kolleger – endda to gange indenfor bare to døgn - uden at en eneste journalist interesserer sig for det? Hvad er der på spil her? Jeg undrer mig!

Derimod sker der det, at TV2.dk skriver en historie om succesfulde Facebook-opdateringer, hvor Johannes opdatering om Joachim B. Olsen figurerer. Mere end 800.000 Facebook-brugere har set den. I artiklen forklarer Johanne Schmidt-Nielsen: ”Det tog mig vel seks minutter at skrive det opslag om Joachim B. Olsen.” Og det er jo ret flot. Lille arbejdsbyrde og stort ”udbytte”. Bare en skam, at historien er løgn.

Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, politik ikke er og altid vil være en kamp om magt. Det er en arena, hvor der kæmpes på argumenter og på, hvem der kan kommunikere, så det forstås. Men  filmen knækker for mig, når politikere helt bevidst lyver så det synger, og journalisterne tilsyneladende er fløjtende. Så bliver det altså for trist. Så indtræffer politikerleden. For der er jo en virkelig virkelighed, derude, som vi gerne skulle forholde os til, og der er rigtige og skinbarlige politiske uenigheder, der giver rigeligt med brændstof til politiske debatter, hvor bølgerne går højt.