Politikere vil straffe bankernes medvirken til hvidvask: »Det er noget svineri«

Finanstilsynet kan få mulighed for at afskedige bankbosser, hvis deres bank medvirker til hvidvask af penge. Sådan lyder et af forslagene, som skal drøftes politisk oven på Berlingskes historie om hvidvask i Danske Bank og Nordea.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen vil diskutere nye og hårdere sanktioner mod bankerne, efter Berlingskes afsløring om hvidvask gennem Nordea og Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Straffen for at medvirke til hvidvask og skatteunddragelse skal skærpes.

Sådan lyder den politiske konklusion, efter Berlingske mandag kunne fortælle, at godt syv mia. kr. fra 2011 til 2014 er ført gennem Danske Bank og Nordea fra Moldova og Letland til skattely i Seychellerne og Panama.

»Det gør mig trist og ærgerlig. Lad mig sige det på dansk, det er noget svineri,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen til Ritzau.

Tre ministre er kaldt i hastesamråd, og regeringen har indkaldt til et møde om emnet den 30. marts.

Her vil nye sanktioner mod bankerne blive diskuteret, fortæller erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en mail til Berlingske:

»Det er uacceptabelt, at det endnu en gang har vist sig, at de danske banker ikke har taget deres samfundsansvar på dette område mere seriøst. Der er åbenlyst et behov for, at ledelserne i pengeinstitutterne forstår alvoren i deres ansvar på hvidvaskområdet,« skriver han.

Berlingskes historie kommer, efter der i sidste uge blev offentliggjort en endelig redegørelse fra Finanstilsynet om skatteunddragelsen i de såkaldte Panama Papers.

Panama Papers vakte stor politisk furore sidste år, og fik Finanstilsynet til at se nærmere på de danske bankers rolle i skatteunddragelsen. Allerede i sommer pegede tilsynet på, at bankernes indsats mod hvidvask ikke var tilstrækkelig.

Samtidig luftede Finanstilsynet idéen om at kunne afskedige et medlem af et pengeinstituts ledelse, hvis banken ikke lever op til lovgivningen. Et forslag, der vil blive drøftet den 30. marts, skriver Brian Mikkelsen. Dansk Folkeparti bakker op.

»Vi skal have flere kontrolmekanismer, Finanstilsynet skal styrkes økonomisk, og så skal vi sikre os, at ledelsen i de danske banker stilles til ansvar,« siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, som er »helt med på, at det er et vidtgående skridt« at gå personligt efter bankledelsen.

»Men det vil være helt på sin plads. En øverste leder af en bank må stå til ansvar for, om banken overholder den pågældende lovgivning på et område. Derfor skal vi kunne placere et ledelsesansvar, og det skal udvides i forhold til de gældende regler, vi har i dag,« siger han.

Også Socialdemokratiet ser positivt på muligheden for at gå efter bankernes ledelse. Partiet har tilmed foreslået i deres nye skatteudspil, at banker der medvirker til skatteunddragelse, skal kunne stilles til ansvar for et beløb svarende til det, der er blevet unddraget.

Adm. direktør Ulrik Nødgaard fra bankernes brancheorganisation Finans Danmark erkender, at bankerne historisk set ikke har haft godt nok styr på at forhindre hvidvask.

Men han påpeger samtidig, at »der er sket meget« med bankernes indsats mod hvidvask de seneste tre år.

»Vi er naturligvis også parate til at indgå i en konstruktiv dialog om, hvad der kan gøres fremadrettet f.eks. hvad angår samspillet mellem myndigheder og banker. Det er op til Folketinget at afgøre, om sanktionerne skal skærpes,« siger Ulrik Nødgaard.