Politikere vil skrotte kongeskibet

Kongeskibet Dannebrog koster millioner i reparationer og er en dyr og unødvendig luksus for kongefamilien, lyder det fra Enhedslisten.

Kongeskibet Dannebrog, her fotograferet tidligt om morgenen 4. september på vej gennem Dongs havmøllepark ved Anholt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mere end 80 år gamle kongeskib skal hvert år istandsættes for et betragteligt millionbeløb, så det er klar til at fragte kongefamilien rundt på sommertogt i de danske farvande. Siden 2005 har Forsvarsministeriet således betalt mere end 115 millioner kroner for reparation og vedligeholdelse af det eneste sejlende kongeskib i verden, der er bygget til formålet.

Det viser en opgørelse fra Forsvarskommandoen, som BT har fået aktindsigt i.

For fire år siden offentliggjorde Statsministeriet en samlet opgørelse over udgifter til det danske kongehus, og heraf fremgik det, at man i 2009 brugte 33,7 millioner kroner på kongeskibet Dannebrog - heraf var 13,1 millioner kroner ren vedligeholdelse.

Reparationer i millionklassen er meget normalt for et skib af den karakter og alder, som kongeskibet Dannebrog har, fortæller Kristian Carøe Lind, der er kontorleder og skibsingeniør med 20 års erfaring ved Danmarks største rådgivende skibsingeniørvirksomhed, OSK-ShipTech.

»Det er specielle dele, der skal købes til det skib, man kan ikke bare gå i IKEA. Det skal godkendes, og hver eneste gang, der skal et certifikat på, koster det yderligere. Og skibet er jo et klenodie, så vedligeholdelsen skal gøres med respekt, og det gør det bestemt ikke billigere,« siger Kristian Carøe Lind til bt.dk.

Af Statsministeriets opgørelse fra 2009 fremgår det også, at kongehuset årligt henter 342,2 mio. kroner i statskassen. Ifølge Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), kan beløbet sættes ned ved at overveje kongeskibets fremtid.

»Man skal kigge seriøst på, om det ikke var værd at bruge de penge bedre. Og det kan være en mulighed, at man droppede kongeskibet. Når samfundet generelt mangler penge, er kongeskibet da en luksus for kongefamilien, som klart bør sættes til diskussion,« siger han.

Forsvarsordførerne fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne er dog enige om kongeskibets berettigelse.

»Jeg er generelt positivt indstillet over for, at vi har et kongeskib, også selvom det koster,« siger Dansk Folkepartis Marie Krarup (DF).