Politikere vil lukke Grimhøj-moskéen: Sådan vil partierne gøre det

Politikere fra begge sider af folketingssalen har endnu engang harceleret over Grimhøj Moskeen i Aarhus, efter TV 2 har offentliggjort skjulte optagelser fra stedet. Men selvom flere helst ser moskeen lukket, er der stor forskel på, hvad partierne agter at gøre for at få det til at ske.

Flere partier på Christiansborg vil lukke Grimhøj-moskéen. Men hvordan? Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grimhøj-moskéen skal lukkes. Det er et flertal i Folketinget enige om, men hvordan, hvornår, og hvad der skal gøres i forhold til det lukkede muslimske miljø, kan partierne ikke enes om.

Mens Dansk Folkeparti ønsker Aarhus-moskéen opløst øjeblikkeligt, og først efterfølgende afprøve lovligheden af det ved en retssag, vil Venstre, Socialdemokraterne og Konservative  afvente, til et juridisk gangbart grundlag er undersøgt.

Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet er imod at lukke Grimhøj-moskéen.

Her er, hvad de enkelte partier konkret vil gøre:

Socialdemokraterne

I kølvandet på TV 2-dokumentaren »Moskeerne bag sløret« har Socialdemokraterne efter eget udsagn sendt »en byge af spørgsmål af sted til justitsministeren«, som ligeledes er blevet kaldt i samråd af partiet. Det fortæller retsordfører, Trine Bramsen.

Socialdemokraterne mener, der skal ny lovgivning på banen for at kunne sanktionere moskeen, og her ligger bolden hos ministeren, lyder det.

»Hvis man skal kunne lukke en moske eller forening, skal det jo være fordi, den virker ved et ulovligt ærinde. Vi vil holde justitsministeren fast på, at han må komme på banen, for han sidder på det juridiske apparat,« siger Trine Bramsen, der tilføjer, at Socialdemokraterne gerne kommer med forslag til, hvor der kan sættes ind med yderligere lovgivning.

Partiet vil ikke gøre noget aktivt for at få Rigsadvokaten til at undersøge, hvorvidt moskeen kan lukkes inden for lovens nuværende rammer.

»Jeg tror, vi bliver nødt til at stramme grundlaget under moskeen og så bruge det som udgangspunkt til at lukke den. Ligesom vi gjorde for et år siden med forbud mod opfordring til deltagelse i hellig krig,« siger retsordføreren.

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti har fredag foreslået de øvrige partier i Folketinget, at opløse Grimhøj Moskeen og efterfølgende anlægge sag imod den for at få den endeligt opløst. Men det har der ikke været opbaklning til, da de øvrige partier først vil have undersøgt, om moskeen kan lukkes inden for lovens rammer.

Dansk Folkeparti forudser dog allerede nu, at partiet vil fremsætte flere forslag om at lukke moskeen på baggrund af paragraf 78 i grundloven, hvor det fremgår at foreninger, »der virker eller søger at opnå deres mål ved vold« eller opfordrer til vold eller lignende strafbare handlinger, kan opløses ved dom.

Integrationsordfører Martin Henriksen fortæller i øvrigt, at partiet er ved at se nærmere på grundlovens paragraf 67, der handler om religionsfrihed.

»I paragraf 67 står meget fint, at man har religionsfrihed, og at man må praktisere sin religion, så længe den ikke strider imod sædeligheden eller forstyrrer den offentlige orden. Her har vi endnu ikke gjort os umage for at definere, hvor grænsen går.«

»Vi har det synspunkt, at når man underviser i stening og rådgiver om, at man ikke må gå til politiet, når man slået af sin mand, så er det aktive handlinger. Det mener vi strider imod sædeligheden i samfundet. Når man rådgiver om ikke at gå til politiet, er det for os at se noget, der forstyrrer den offentlige orden, for så har man reelt et retssystem - det muslimske - som man sætter op imod det danske,« siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti planlægger ikke i første omgang at fremsætte forslag om at få rigsadvokaten til at vurdere, om Grimhøj Moskeen kan lukkes.

Venstre

Regeringspartiet Venstre afventer en undersøgelse i Justitsministeriet, fortæller integrationsordfører Marcus Knuth.

»Justitsministeren har meldt klart ud, at vi har taget kampen mod de radikale miljøer meget alvorligt, og derfor begyndte Søren Pind også et arbejde i Justitsministeriet for længe siden for at se på, hvordan man kan modarbejde de her rabiate miljøer,« siger Marcus Knuth.

Han noterer sig med glæde, at politiet selv er ved at se nærmere på de skjulte optagelser fra moskeen, for at undersøge om der er bevis for noget strafbart.

»Jeg er selvfølgelig for en lukning af moskéen, hvis det har hjemmel i den danske lovgivning,« siger han, idet han samtidig understreger:

»Det her fokus på, at problemet kan løses ene og alene ved at lukke moskéen er meget snæversynet. Målet er ikke at lukke moskéen ene og alene, det vil være virkningsløst. Det er menneskene bag moskéen, man skal have fat i.«

Undersøgelsen fra Justitsministeriet forventes at blive fremlagt inden for få uger. Partiet afviser på nuværende tidspunkt at svare på, om man vil sætte rigsadvokaten til at se på sagen.

Enhedslisten

Enhedslisten er klart i mod, at politikerne skal gå ind og blande sig i politiets opgave i forhold til Grimhøj-moskéen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

»Det er min klare vurdering, at det vil grundlovsstridigt at lukke moskéen. Derudovervil det være naivt at tro, at det løser noget som helst. Holdninger sidder ikke i mursten. Østjyllands politi har direkte udtrykt, at det vil være sværere at bekæmpe radikalisering, hvis man klukker moskéen, fordi ekstremisterne i endnu højere grad går under jorden. Det er naivt og populistisk at forsøge at skabe et billede af, at man kan fjerne ekstremisme ved at lukke en bygning. Tænk, hvis det var så simpelt.«

Hvad skal man så gøre?

»Østjyllands politi er berømt i hele verden med deres afradikalisering, så der er gode ting i gang. Det er en kombination af politi- og efterretningsopgave og derudover en mere social indsats for at forebygge radikale, blandt andet ved exitprogammer og muligheden for at starte et nyt liv.«

Så der er ikke noget nyt, I vil gøre politisk?

»Jeg har svært ved at se, hvad det skal være. Østjyllands politi er som sagt berømt for afdradikalisering, så skal vi længere med en social indsats og sikre exitprogrammer. Og så mener jeg, det er helt på sin plads at politiet undersøger, om de ekstreme imamer i Grimhøj-moskéen kan retsforfølges for deres udtalelser.«

Liberal Alliance

Liberal Alliance mener ikke, det er Folketinget, der skal træffe beslutning om at lukke Grimhøj-moskéen, når det gælder en kamp om vestlige værdier. fortæller Simon-Emil Ammitzbøl.

»Vi synes, man skal gå efter både private personer og foreninger, der gør noget ulovligt. Det afgørende her er, om rigsadvokaten vurderer, om en lukning af Grimhøj-moskéen er inden for lovens rammer. I sidste ende må det være domstolene, der tager stilling til det. Når det her handler om at kæmpe for vestlige værdier, kan man ikke have folketinget til at agere udøvende magt.

Men vi synes det er naturligt, at regeringen tager nogle initiativer til at foretage drøftelser om, hvad der skal ske, så vi ved, hvad regeringen vil.«

Radikale Venstre

»Jeg har svært ved at se, at vi løser nogle problemer ved at lukke en bygning. Holdningerne sidder desværre ikke i bygningen. Vi skal bekæmpe de holdninger, som kommer til udtryk med alt, hvad vi har af demokratiske beføjelser, lov og ret. Det vil sige gribe ind de steder, hvor der begås nogen som helst former for overgreb. Ikke lade stå til. Og retsforfølge mennesker, der opfordrer til vold og undertrykkelse. Det er ulovligt. Vi skal aktivt og til en hver tid støtte den friheds- og ligestillingskamp som masser af mennesker med muslimsk baggrund har kæmpet længe og kæmper hver dag,« skriver integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen i en SMS.

SF

SF vil ikke lukke den omdiskuterede moské. Integrationsordfører Jacob Mark mener derimod, at meldingerne fra dele af folketinget har været uskøn.

»Vi bakker ikke om, at man skal lukke Grimhøj-moskéen. Anbefalingerne fra Østjysk politi er, at det vil vanskeliggøre det, og gøre deres arbejde sværere. Lige nu ligger det hos politiet, og vi vil afvente, hvad de finder ud af. Det synes vi, egentlig klæder Folketinget at gøre.«

»Men hvis vi bliver indkaldt til en debat om løsninger, er vi ret åbensindede i forhold til at komme problemer med hadprædikanter til livs. De skal retsforfølges, hvis det, der foregår, er ulovligt. Vi mener bare, at det er vigtigt at forebygge, så man ikke har parallelsamfund, man fører aktiv boligpolitik, og sørger for, at kvinder kommer på arbejdsmarkedet og får uddannelsespålæg – også selvom en imam siger, de ikke skal.«

Alternativet

Heller ikke Alternativet synes, at Folketinget skal blande sig i politiets arbejde. Men de vil geren kortlægge de muslimske miljøer omkring moskéerne. Det fortæller politisk ordfører Rasmus Nordqvist.

»Vi mener ikke, det er os i Folketinget, der skal tage stilling til, om en moské skal lukkes. Vi ved, at Østjyllands politi er gået ind i sagen, og så må vi afvente de træk, der kommer derfra.Samtidig er Justitsministeriet i gang med en undersøgelse, så vi ved ikke, hvad der ellers kan gøres.«

»Men en undersøgelse og kortlægning af moskéer generelt i Danmark, det kan vi godt gå ind for. Vi hører, det er mere end ti år siden, det sidst er sket, så vi mener der er behov for en undersøgelse af, hvordan ser det ud i de danske moskéer, og hvad der foregår. Når det er ti års siden sidst, er det da på tide at få gjort det.«

Konservative

De Konservative vil gerne have Rigsadvokaten til at undersøge, om Grimhøj Moskeen kan lukkes på baggrund af den nuværende lovgivning. Det fortæller integrationsordfører Naser Khader.

»Vi arbejder på et politisk udspil, hvor vi vil presse regeringen til at få Rigsadvokaten til at undersøge mulighederne for at lukke - jeg vil ikke kalde det en moské, men jeg vil gå så langt som til at sige Islamisk Stats ambassade og rejsebureau,« siger han.

Det politiske udspil vil blive præsenteret næste uge, og Naser Khader kan endnu ikke komme med uddybende detaljer. Men partiet står fast på, at Grimhøj Moskeen skal lukkes.

»Vi skal ikke lade sagesløse kvinder, børn og teenagere sidde og lytte til deres hadbudskaber. Det skal lukkes. Nogle vil nok sige, de så flytter til et andet sted – ja, men vi skal gøre det så svært som muligt for dem at få publikum til at lytte til deres budskaber,« siger han og tilføjer og politikernes ageren i sagen:

»Vi hopper op og bliver forargede, men hvis vi så ikke kommer konkret handling, er vi simpelthen til grin. Vi bliver nødt til at gøre noget for at stoppe deres aktiviteter.«