Politikere vil intensivere terrorkamp efter Charlie Hebdo-angreb

Efter de seneste dages terrorhandlinger i Paris får frygten for et lignende angreb i Danmark nu danske politikere til at ville opruste i kampen mod terror. Også politiet øger beredskabet.

Foto: JACKY NAEGELEN

Danmark udpeges som det næste terrormål i kølvandet på de seneste dages angreb i Frankrig, og det får de danske politikere til at komme på banen og blæse til kamp mod terror.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) er klar til at give Politiets Efterretningstjeneste (PET) flere penge, og det får hun opbakning til fra et bredt flertal i Folketinget.

Både SF, Venstre og de Konservative bakker op, mens Dansk Folkeparti også melder sig klar til at gennemgå PETs ressourcer og se på, om tjenesten skal tilføres flere midler i kampen mod terror.

»I den nuværende situation er både politiet og PET hårdt spændt for, for de skal konstant være opmærksomme på trusselsniveauet mod Danmark. Og vi må jo nok regne med, at det er noget, de skal være på længere sigt. Derfor ser jeg grund til, at man giver PET flere ressourcer. Vi skal bare først og fremmest høre PET selv, hvor det er, man nødvendigvis må sætte ekstra ind,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Mette Frederiksen understreger da også over for Berlingske, at hun er klar til at give PET flere midler, hvis tjenesten vel at mærke selv ønsker det.

»Jeg mener ikke, at der kan være to holdninger til den sag: Hvis PET har behov for flere ressourcer, så skal de have det. Længere er den sådan set ikke i mine øjne,« siger hun.

PET selv oplyser dog til Berlingske Nyhedsbureau, at man ingen kommentarer har til udmeldingerne fra politikerne.

Mette Frederiksen åbner også for at poste flere penge i politiet, men heller ikke her vil politiinspektør Allan Nyring fra Nationalt Beredskabscenter forholde sig til ministerens udmelding.

»Men jeg vil da gerne sige, at i det øjeblik, vi opruster med mere tilsyn og flere patruljer i forhold til terrorindsatsen, så tager vi jo ressourcerne fra noget andet,« siger han.

Og politiet er netop i gang med en stor oprustning, så alle landets kredse er forberedte, hvis et terrorangreb skulle ramme, fortæller Allan Nyring. Oprustningen har stået på siden 2011 og intensiveres fortsat.

»Vi har eksempelvis etableret en række reaktionspatruljer - mindst én i hver politikreds. De består af politifolk med en speciel uddannelse og med særligt materiel, som lynhurtigt kan reagere eller hjælpe til i en anden politikreds, hvis en utilsigtet hændelse som et terrorangreb skulle finde sted,« siger politiinspektøren.

Patruljerne er ikke implementeret i alle kredse endnu, men er på plads i de største og vil snart være til stede i hele landet, fortæller Allan Nyring. De skal være tilgængelige 24 timer i døgnet, hvis et terrorangreb pludselig skulle ramme et sted i Danmark.Hele verdens øjne har været rettet mod Frankrig siden onsdag, hvor to franskfødte brødre med rødder i det ekstremistiske miljø angreb satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris og dræbte 12 personer. Også det danske politi har været opmærksom på terroranslaget i Frankrig, betoner Allan Nyring.

»Vi er meget opmærksomme på, hvad der foregår rundt omkring i verden - også omkring terror. Mit indtryk er dog, at vi har et robust og godt beredskab, som er klar til at håndtere, hvis det ulyksalige skulle ske,« siger han.