Politikere vil have handlingsplan efter jøde-chikane

Flere jøder har oplevet hetz og chikane, efter at Gaza-konflikten er blusset op igen. Flere partier efterlyser en national indsats på området.

Flere politikere kræver en national handlingsplan i kølvandet på chikane og overgreb på jøder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gaza-konfliktens opblussen har ført til flere tilfælde af chikane og overgreb mod jøder, og skal man det til livs, kræver det en national handlingsplan fra regeringen, lyder det fra flere politikere.

Forslaget kommer fra Lars Aslan Rasmussen (S), der er Socialdemokraternes kommunale socialordfører i Københavns Borgerrepræsentation. Han siger til Berlingske efter et møde om antisemitisme på rådhuset tirsdag, at han håber på konkrete udspil inden for få uger.

Det får han opbakning til på Christiansborg.

»Det er ekstremt vigtigt, at der reageres på de tendenser. Om der er brug for en selvstændig kampagne, eller om indsatsen mod antisemitisme skal være en del af den generelle kamp mod diskrimination i blandt andet skolerne, er jeg åben over for,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Berlingske har Det Jødiske Samfund registreret 29 fysiske, verbale og virtuelle overgreb på jøder, siden konflikten i Gaza blussede op i begyndelsen af juli.

Og på den anden fløj melder både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og de Konservative sig ifølge Kristeligt Dagblad klar til en handlingsplan for at komme jøde-chikanen til livs.

»Vi bliver nødt til at indse, at nogle af de globale konflikter også kan mærkes herhjemme, og at det lige præcis er antisemitismen, der brænder stærkest, når det brænder i Gaza. Man må sætte sig ned i regeringen og finde ud af, hvordan man bekæmper det her, når den almindelige politibeskyttelse ikke rækker,« siger Liberal Alliances udenrigsordfører, Merete Riisager (LA), til avisen.

Integrationsminister Manu Sareen (R) fastslår over for Kristeligt Dagblad, at regeringen allerede er i gang med at kortlægge omfanget af hadforbrydelser begået mod danske jøder, og at man først derefter kan tale om en handlingsplan for, hvordan man kommer problemet til livs.