Politikere vil have en undersøgelse af coronaforløb: »Det er meget bekymrende«

Allerede i starten af februar blev Statens Serum Institut klar over, at covid-19 kunne blive til en pandemi, uden at man ændrede strategi. Nu vil de Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og SF have sagen undersøgt.

Flere partier vil nu have en undersøgelse af forløbet omkring den danske coronastrategi. Foto er fra Hvidovre Hospitals coronaafsnit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Flere danske politikere ønsker nu en undersøgelse af, hvordan danske myndigheder har tacklet coronaepidemien.

Berlingske kunne fredag fortælle, at Statens Serum Institut (SSI) allerede i de første dage af februar blev klar over, at personer uden symptomer på covid-19 kunne være smittebærere, men oplysningen fik ikke myndighederne til at ændre strategi.

I flere uger var den danske strategi, at man udelukkende testede personer fra højrisikolande ved indrejse til Danmark, hvis de havde symptomer.

Det betød, at særligt de mange danske skiturister i uge seks og syv kunne rejse fra skisportssteder med stor smitte og direkte ind i Danmark uden at blive testet, hvis de ikke havde symptomer.

»Det er helt klart værd at undersøge, hvem der vidste hvad, og om man har reageret for sent. Vi skal blive klogere meget hurtigt, samtidig med at vi arbejder for at begrænse smitten,« siger Kirsten Normann Andersen, SFs sundhedsordfører, og fortsætter:

»Vi skal have undersøgt, hvem der vidste hvad, og hvem informationerne er blevet delt med, og hvordan man har reageret på disse informationer. Der er mange aktører i det her, og jeg er imponeret over, hvor godt de samarbejder, men jeg kan også godt se, at der er nogle spørgsmål, f.eks. om værnemidler og testkapacitet, som er faldet ned mellem to stole, og det samme gælder deling af viden.«

DF: En alvorlig sag

Også flere borgerlige partier ønsker en undersøgelse af forløbet.

»Det er en meget alvorlig sag. Den giver anledning til, at vi må bede om en tidslinje over, hvornår Statens Serum Institut har vidst hvad, hvad de har rådgivet Sundhedstyrelsen om, og ikke mindst hvad regeringen har vidst,« siger Mette Abildgaard, politisk ordfører for de Konservative, til TV 2.

Fredag sagde Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti, til Berlingske, at han ville have oplysningerne om SSIs viden undersøgt.

»Ud fra de her oplysninger må vi have sundhedsministeren og regeringen til at fortælle, om man har udvist rettidig omhu. Hvis SSI allerede så tidligt videreformidler i systemet, at den (covid-19, red.) kan have pandemisk potentiale, så kan man undre sig over, at myndighederne først reagerer sent i februar og marts,« sagde Peter Skaarup til Berlingske, og de samme toner kunne man høre fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

»Det er meget bekymrende, at der kan gå så lang tid fra, at SSI slår alarm og så til, at der bliver reageret. Og det skal vi selvfølgelig have undersøgt til bunds, og den ansvarlige minister må også komme frem og forklare offentligheden, hvad ministeriet har vidst, og hvordan der kan gå mere end 20 dage, før man ændrer vejledningen,« sagde Sophie Løhde til Berlingske.

Sager falder ned mellem to stole

Ifølge Kirsten Normann Andersen skal sagen undersøges af to grunde. Dels for at blive klogere, hvis man en anden gang skulle stå i en lignende situation, og dels for bedre at kunne bekæmpe smitten lige nu og her.

»Jeg skubber selv på med spørgsmål om, hvordan vi kan komme til at teste mere, specielt blandt sårbare grupper som plejehjemsbeboere og pleje- og sygehuspersonale. Jeg har blandt andet noteret en sag om en sygehusansat, der har fået at vide, at hvis hun er testet positiv, men ikke har symptomer efter 48 timer, så ville hun kunne komme på arbejde igen. Det er en uge siden, og den sag, har jeg også stillet spørgsmål til ministeren om,« siger Kirsten Normann Andersen.

Hun mener ikke, at en undersøgelse af sagen er et udtryk for politiske spilfægterier.

»Hele verden er blevet taget med bukserne nede. Der er meget stor forskel på, hvor hurtigt og hvor konsekvent forskellige lande har reageret, og vi kan i Danmark god tillade os at klappe os selv på skuldrene. Vi har en meget lav smittespredning og en flad kurve for indlæggelser, så noget rigtigt har vi gjort,« siger Kirsten Normann Andersen.

Hverken sundhedsminister Magnus Heunicke (S) eller Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ønskede fredag at kommentere Berlingskes oplysninger.