Politikere vil begrænse snageri fra myndigheder

Flere politikere og eksperter opfordrer til en gennemgang af myndighedernes over 260 tilladelser til at gå ind på privat ejendom uden dommerkendelse.

Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske myndigheder har i 268 tilfælde ret til at træde ind over det private domæne for eksempelvis at tjekke, om der bliver lavet sort arbejde hos hr. og fru Jensen, eller om restauratøren har styr på håndteringen af fødevarer.

Men kritikere mener, at der er alt for mange af de såkaldte hjemler, og flere politikere og eksperter opfordrer til, at de mange tilladelser ses igennem.

»Vi skal have en gennemgang, og vi skal have regeringen til at lave den hurtigt,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), som deler sin holdning med Venstre, de Konservative, SF og Liberal Alliance.

En ny analyse fra den juridiske tænketank Justitia viser ifølge Information, at der de seneste år er sket en markant stigning i antallet af hjemler i lovgivningen, der giver Skat og andre myndigheder adgang til privat ejendom uden retskendelse. På 12 år er tallet gået fra 185 til 268.

»Den glidebane, som Justitia skitserer, viser, at vi skal sige stop, og det gør vi fra de Konservatives side. Jeg synes, man skal se alle 268 hjemler igennem og se på, hvad der egentlig er begrundelsen for dem - og forhåbentligt få slettet nogle af dem,« siger de Konservatives retsordfører, Brian Mikkelsen (K).

Juraprofessor Michael Gøtze fra Københavns Universitet har forsket i brugen af hjemler. Han mener også, der »klart er brug for et serviceeftersyn«, og at der er flere bestemmelser, der kan afskaffes, da de ikke bliver brugt.

»Man kan også overveje at ophæve regler, der har karakter af ren signalregulering, hvor Skat for eksempel har fået nye beføjelser, selv om Skat rent faktisk ikke har brug for dem, men hvor årsagen er, at man så politisk kan sige, man har reageret,« siger Michael Gøtze, der sidste år sammen med lektor i jura Christian Bergqvist omtalte udviklingen i en artikel i tidsskriftet Juristen.

I artiklen konkluderer forskerne, at det strider imod retssikkerhedsloven, som i sin tid blev sat i verden for at beskytte mod unødig indtrængning fra myndighederne.

Jørgen Albæk Jensen, der er professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, opfordrer også til et kritisk blik på de mange hjemler.

Han tror, en del af forklaringen på stigningen er, at det offentlige i højere grad har påtaget sig kontrolopgaver. Men dermed falder ansvaret også tilbage til politikerne, der er med til at skabe behovet for mere kontrol og også blåstempler lovgivningen, forklarer Jørgen Albæk Jensen.

»Løsningen på problemer er ofte mere tilsyn, og nogle af de politikere, der kritiserer stigningen, er også dem, der er mest hidsige med at sige, at det offentlige skal sørge for at gøre noget,« siger han.

Den vurdering deles af Michael Gøtze, som også peger på, at man fra myndighedernes side mangler et samlet overblik over, hvor mange nye regler, der kommer til.

Politikerne erkender også, at de selv står med en del af ansvaret.

»Mange af de her muligheder er skabt af politikerne under skiftende regeringer, men derfor må vi også gribe i egen barm og se på, hvor vi kan rulle det tilbage,« siger Peter Skaarup.