Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danmark fortjener en forklaring fra russiske myndigheder.
Regeringen bør ved først kommende lejlighed udtrykke sin utilfredshed med, at russiske hackere ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste gennem to år har skaffet sig adgang til og tappet oplysninger om det danske forsvar.
Det mener flere partier på Christiansborg.
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger ellers til Berlingske, at han ikke kan få sig selv til at bede dem om en forklaring.
Og at det er »naivt« at tro, man over hovedet ville få en, hvis man spurgte.
Men det er ikke godt nok, mener flere partier på Christiansborg.
»Det er for mig helt uforståeligt, hvis man ikke, med de skarpeste midler man har, tilkendegiver over for Rusland, at det her er helt uacceptabelt. Center for Cybersikkerhed ved, hvad det er for en gruppe, og jeg ved, at de har stærke og tætte kontakter til den russiske stat. Jeg forstår ikke, vi har en regering, der lader sådan noget passere,« siger Socialdemokratenes forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen.
For ham handler det ikke om kun om, hvad svaret vil være fra russisk side. Det handler om, at Danmark siger fra.
»Det er meget vigtigt, at vi som et ordentligt demokratisk land siger til slyngelstater - for det er jo en form for slyngelstater, når man gør sådan noget her - at det vil vi ikke finde os i. Jeg synes, forsvarsministeren skal revidere den tilkendegivelse. Det kommer vi til at tale om i Forsvarsudvalget,« siger han.
Samme holdning kommer fra vikarierende forsvarsordfører Nikolaj Villumsen hos Enhedslisten.
»Det er meget underligt. Jeg vil klart opfordre regeringen til at indkalde den russiske ambassadør til samtale. Det handler om at sende et signal om, at det ikke er acceptabelt og om at starte en dialog, der leder os i en anden retning,« siger han.
Selv regeringspartiet Liberal Alliance er uenige med Claus Hjort Frederiksen. Forsvarsordfører Carsten Bang mener, at man i hvert fald bør prøve at levere et budskab til russerne.
»Jeg mener, at den her type af angreb skal tages op, når man har muligheden og mødes på regeringsniveau. Det er oplagt. Men jeg er enig med forsvarsministeren i, at man kan nok ikke have den store forhåbning om, at det løser noget,« siger han.
Andre vestlige lande har før sagt kraftigt fra over for russiske hackerangreb.
Det skete for eksempel, da daværende præsident Barack Obama udviste 35 russiske diplomater fra USA. Det var en følge af, at myndighederne mente, at den russiske gruppe »Fancy Bear« stod bag et hackerangreb, der tilsyneladende var skræddersyet til at skaffe oplysninger om Demokraterne og præsidentkandidat Hillary Clinton.
Ifølge Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste er det den samme hackergruppe, der står bag det flerårige angreb mod det danske forsvar.