Politikere til Søren Espersen: Helt forkert konklusion om Irak og Saddam Hussein

Både modstandere og tilhængere af invasionen i Irak i 2003 afviser DFs Søren Espersen udtalelser om, at det ville være bedre, hvis man ikke havde fjernet Saddam Hussein fra magten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En useriøs retræte.

Sådan lyder kommentaren fra SFs forsvarsordfører og tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen om Dansk Folkeparti og Søren Espersens kovending om rigtigheden af at invadere Irak og fjerne Saddam Hussein fra magten i 2003.

»Det er en helt forkert præmis, og jeg er langtfra enig med Søren Espersen. Irak er rigtignok et kæmpe kaos i dag med sekteriske konflikter. Men det var også et blodigt diktatur under Saddam Hussein. Jeg kan ikke acceptere, at vi skal sammenligne de to situationer. Det er useriøs politik,« siger Holger K. Nielsen, der sammen med SF stemte imod invasionen af Irak i 2003.

Det er i dagens Information, at Søren Espersen fremfører synspunktet, at det set i lyset af IS's fremmarch i Irak og Syrien ville have været bedre, hvis man havde ladet Saddam Hussein sidde på magten.

»Saddam Hussein er i forhold til det her langt at foretrække. Men det er altid et spørgsmål om, at mellem to onder vælger man det mindste. Det er ikke, fordi jeg holder af Saddam Hussein. Men det er så langt at foretrække, at han sad i Baghdad i dag end de andre«, siger Søren Espersen til Information.

Også Venstre, der med Anders Fogh Rasmussen (V) i statsministerstolen stod bag beslutningen om at gå med i den koalition af lande, der invaderede Irak, mener, at Søren Espersens synspunkter og argumentation er helt forfejlet.

»Jeg er lodret uenig med Søren Espersen og DF. Vi gik ind i Irak efter en lang periode, hvor Saddam Hussein havde trukket FN rundt ved næsen. Det var det helt rigtige at gøre, og jeg bakker varmt op om indsatsen dengang,« siger forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V).

Troels Lund Poulsen anerkender, at situationen i Irak i dag er meget problematisk - men det skyldes ikke invasionen.

»Man kan være med til at bane vejen for et demokrati. Men det er de lokale politikere, der udstikker rammerne for at skabe både en forsoning internt i Irak. Her har vi set, at den irakiske regering har svigtet. Det er fuldstændig forfejlet, hvis man vil drage alliancepartnerne fra Irakinvasionen til ansvar for den situation, der er i Irak i dag. Det er et Irakisk anliggende«, fortsætter Troels Lund Poulsen.