Politikere tager afstand fra udsagn om skud mod flygtninge

Dansk Folkepartis EU-ordfører erkender, at han burde have været mere præcis, men han undsiges stadig.

EU-spidskandidaterne Jens Rohde, Dan Jørgensen, Kenneth Kristensen Berth, Margrethe Auken og Bent Bendtsen deltager i et debatmøde fredag d. 29 maj 2009 i Hellerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det har vakt opsigt på Christiansborg og sociale medier, at EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) har udtalt sig om at skyde mod bådflygtninge.

Flygtninge, der sejler over Middelhavet i gummibåde, skal skydes på, hvis de sejler inden for en bestemt sømilegrænse, lød det. Senere præciserede han det til at være "varselsskud", men det vækker stadig opsigt.

- Kristian Thulesen Dahl er nødt til at lægge afstand til den udtalelse fra Kenneth Berth. Det kan ikke hænge i luften, at der må skydes efter flygtninge, skriver udlændingeordfører Sofie Carsten Nielsen (R) på Twitter.

Flere har påpeget, at det vil være inhumant at skyde mod flygtninge, som er på flugt fra krig og kan være traumatiseret.

- Kenneth Kristensen Berth: Traumatiserede mennesker på flugt skal man ikke skyde på eller imod. Punktum, skriver udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) på Twitter.

Den udlægning er politisk ordfører Penille Skipper (EL) enig i.

- Tusinder dør i Middelhavet på flugt fra Isil. Og DF vil skyde efter dem. Voksne, ansvarlige politikere foreslår simpelthen vold?, skriver hun og bruger et andet udtryk for Islamisk Stat.

Hvor dybt kan man synke, spørger Alternativets leder, Uffe Elbæk.

- Så overskrider Kenneth Berth fra DF endnu engang en etisk og moralsk grænse. How low can we go?, skriver han på Twitter.

Regeringspartiet Venstre minder om, at et varselskud kun skal bruges, hvis man har til hensigt at følge op på det, hvis episoden eskalerer.

- Vi skal finde fælles politiske løsninger på det her og ikke ty til vold. Jeg kan godt forstå, at det er nemt at sige, men det er ikke det rigtige sprogbrug.

- Varselskud er et varsel om anvendelse af fysisk vold, siger politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV2.

/ritzau/