Politikere skoles i Facebook

For at undgå at folketingsmedlemmerne »dummer sig«, holder S møder om god opførsel på Facebook. Politikere bør kunne ytre sig frit overalt, siger ekspert.

Diskussionen om politikeres opførsel i de sociale medier blussede op, da det kom frem, at SF-folketingsmedlemmerne Kamal Qureshi (tv.) og Steen Gade var medlemmer af en Facebook-hadegruppe mod Pia Kjærsgaard og DF.
Læs mere
Fold sammen

Mens sager om uheldige ytringer på Facebook vælter ned over politikere og pressemedarbejdere på Christiansborg, er man i Socialdemokratiet begyndt at give partiets folketingsmedlemmer lektioner i, hvordan de skal opføre sig i cyberspace.

»Vi har holdt en række såkaldt »elektroniske gruppemøder.« Sammen med en række eksperter har vi talt om de nye medier og hvordan, man bør bruge dem,« siger Socialdemokraternes gruppeformand, Carsten Hansen.

Han glæder sig over, at der i Socialdemokratiet »endnu ikke har været folk, der har kvajet sig«, på Facebook og definerer møderne som »en forebyggelse af, at folk dummer sig«.

»Desuden har vi holdt kurser for alle vores folk i partiorganisationen landet over om, hvordan man skal bruge de nye platforme, og hvordan man skal lade være med at bruge dem. Og vi har da overvejet at lave retningslinjer på området,« siger Carsten Hansen.

Politikere imod regler

Hos mange af de øvrige partier på Christiansborg tager man kraftigt afstand fra ideen.

»Vi får aldrig retningslinjer på området, for vi regner med, at folk kan tænke selv. Hvis folk ikke kan tænke selv, får de heller aldrig læst de regler, man måtte lave,« siger partiformand i Liberal Alliance Anders Samuelsen og uddyber:

»Vejledning i sociale medier vil være spildt. Faktisk tror jeg, at de dårlige sager udgør det mest effektive foredrag.«

Mens de Radikales Margrethe Vestager kalder Facebook for »den moderne talerstol«, mener politisk ordfører Henriette Kjær (K), at Facebook »rummer risici, man må løbe«, men at retningslinjer på området ikke er vejen frem.

Også Enhedslisten tager afstand fra ideen om retningslinjer. Det har ikke været muligt at få kommentarer fra Venstre, SF og Dansk Folkeparti.

Digital rådgiver Anna Ebbesen mener, at det er fornuftigt af politikerne at lade sig vejlede på området. Men hun understreger, at det er politikernes job at ytre sig. Og at ytre sig frit.

»Politikerne er i holdningsbranchen, hvor ord skal overføres til handling. Det er meningen, de skal komme med ytringer. På Facebook kan de komme til at sige noget, de ikke mener, eller som de fortryder. Men det gør de jo allerede.«