Politikere ser med optimisme på faldende kontakttal, men vi slipper ikke for restriktioner lige med det samme: »Det lysner«

Det faldende kontakttal vækker glæde hos flere sundhedsordfører på Christiansborg, men det er dog for tidligt at løsne for meget på restriktionerne, for den britiske mutant skaber stadig stor usikkerhed.

Kirsten Normann Andersen (SF) er optimistisk, efter sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) tirsdag meddelte, at kontakttallet er faldende. Det er dog for tidligt at slække på restriktionerne, lyder det fra flere sundhedsordførere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Der er grund til optimisme, når man ser på kontakttallet, men det er stadig for tidligt at give slip på restriktioner. Det fortæller flere sundhedsordfører efter, at Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke tirsdag oplyste, at kontakttallet for coronasmittede er faldet til 0,6 fra 0,9 i forrige uge.

Et kontakttal på 0,6 betyder, at ti personer i gennemsnit smitter seks andre. Med andre ord er epidemien i dette øjebliksbillede aftagende.

Og dét vækker optimisme blandt sundhedsordførere på Christiansborg. Som dog påpeger, at der stadig er god grund til at holde fast i restriktionerne og de coronavaner, som de fleste danskere har tillagt sig.

»Når kontakttallet går ned, så skal vi være optimistiske, men vi ved, at hvis vi slækker for meget, så kan smitten hurtigt stige,« skriver sundhedsordfører Liselotte Blixt (DF) i en SMS.

»Der er grund til optimisme, men også tålmodighed,« skriver Kirsten Normann Andersen (SF).

Hun tilføjer, at hun mener, at det vil være for tidligt, at åbne skolerne for de mindste elever 7. februar, hvor de nuværende restriktioner ellers udløber.

Kirsten Normann Andersen tror dog på, at de mindste elever snart kan vende tilbage tilbage til skolen.

»Det er ikke længere et urealistisk scenario, at de mindste snart kan komme i skole. Det lysner«, skriver Kirsten Normann Andersen.

Liselott Blixt så gerne, at man åbnede op for efterskolerne:

»Nu kunne vi godt sikre, at efterskoler kan komme i gang igen – i deres egen boble«, skriver hun og tilføjer, at hun vil afvente myndighedernes anbefaling i forhold til, hvornår man kan åbne folkeskolen for de mindste elever.

B.1.1.7 smitter stadig mere end den gængse coronavirus

Også sundhedsordføreren fra De Konservative, Per Larsen, glæder sig over, at kontakttallet er faldet. Men han understreger også, at det fortsat er nødvendigt med restriktionerne lidt endnu.

»Der er fortsat for mange indlagte, som presser hospitalsdriften, samtidig med, at der er usikkerhed om mutationer, som smitter mere. Der vil gå lidt tid, inden vi slipper af med restriktionerne«, skriver Per Larsen.

Det er netop den britiske variant B.1.1.7, der gør, at optimismen stadig er en smule afmålt hos flere af sundhedsordførerne. Ifølge SSI er kontakttallet for denne variant isoleret set 1,16.

»Den (B.1.1.7, red.) er vi jo stadig bekymrede for. Vi skal helst stadig holde et lavt kontakttal – indtil vi har fået vaccineret de mest sårbare,« lyder det fra Kirsten Normann Andersen.

Statsminister Mette Frederiksen varslede tirsdag under partilederdebatten i Folketingssalen, at det kan blive aktuelt at lade restriktionerne løbe i længere tid, end til og med 7. februar, hvor de ellers er sat til at udløbe.

»Situationen er så alvorlig, at vi meget vel kan se ind i, at der bliver behov for at forlænge en del af de restriktioner, vi kender, allerede i dag. For det er et kritisk sted, vi står,« sagde hun.