Politikere revser bankers deltagelse i skattesvindel: Chokerende, forkasteligt og noget svineri

Flere politikere i Folketinget er i det røde felt, efter en omfattende lækage har afsløret, at flere danske banker hjælper kunder med at få penge i skattely. SF foreslår, at implicerede advokater og revisorer mister deres bestalling, og Socialdemokraterne indkalder erhvervsminister og skatteminister i samråd.

SFs skatteordfører Jonas Dahl er dybt forarget over afsløringerne om skattesvindel i Panama, som Nordea og Jyske Bank angiveligt er indblandet i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lækkede dokumenter om skattesnyd fra det hemmelighedsfulde advokatfirma Mossack Fonseca i Panama har fået politikerne på Christiansborg op af stolene.

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, skriver på Facebook, at »det er noget svineri«, og SFs skatteordfører Jonas Dahl er »dybt rystet«.

»Alt tyder jo på, at store danske banker som Nordea og Jyske Bank har været med til at snyde det offentlige for mange millioner kroner, og det er forkasteligt,« siger Jonas Dahl.

Medier over hele verden begyndte søndag aften at offentliggøre historier om skattesnyd på baggrund af 11,5 millioner hemmelige dokumenter, som er blevet delt mellem en lang række internationale medier herunder Danmarks Radio og Politiken.

Ifølge DR har blandt andet Nordea og Jyske Bank medvirket til kunders skatteunddragelse i skattelylande. En af de stråmænd, der er blevet brugt som direktør, er angiveligt en kvinde, der har været død i otte år.

Socialdemokraterne Peter Hummelgaard skriver på Twitter, at det er helt absurd, at Nordea hjælper kunder med at bruge stråmænd og samtidig forsvarer sig i en DR Dokumentar med at det er inden for deres retningslinjer.

De Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen kommenterer også sagen på det sociale medie.

Til Ritzau siger han, at der det internationale samarbejde for at stoppe skattesvindel i Panama samt skattekontrolloven i Danmark skal styrkes.

»Det er røveri ved højlys dag. Hårdtarbejdende danskere bliver jo snydt af, at nogle selskaber og privatpersoner flytter penge til fiktive selskaber i Panama. Det er dybt chokerende,« siger han til Ritzau.

SF foreslår helt konkret, at implicerede advokater og revisorer mister deres bestalling.

»Hvis man systematisk har bistået svindel, så skal man straffes så hårdt som muligt. Jeg mener, de skyldige advokater og revisorer skal straffes såvel som bankerne, og jeg er klar til at gå hele vejen. Det er der, hvor de her mennesker også kan miste retten til at udøve deres hverv,« siger Jonas Dahl.

Partiet vil også se op, om det offentlige kan boykotte de selskaber, som medvirker til skattesnyd.

»Hvis store revisionsfirmaer og banker ikke selv kan sige fra, så mener jeg, vi skal overveje i det offentlige at stoppe samarbejdet. Staten, kommuner og regioner bruger jo i dag bankerne som rådgivere til en lang række sager, og mange offentlige institutioner har bankforbindelse ved Nordea og Jyske Bank,« siger Jonas Dahl.

»Jeg synes, det er svært at handle et sted, hvis vi samtidig kan se, at de snyder os og hiver penge op af vores baglomme,« tilføjer han.

Desuden skal loven ses efter, så smuthuller lukkes, og så skal de danske skattemyndigheder have tilført ressourcer, så opgaven med at efterforske og retsforfølge skattesvindlerne kan løftes.

Skatteminister Karsten Lauritzen fastslår, at han ikke er i stand til selv at vurdere oplysningerne, der er kommet frem i medierne. Det er skattemyndighederne og eventuelt politiet, der skal undersøge sagen i første omgang, skriver han på Facebook.

Jeg har ligesom mange andre danskere her til aften set DR’s dokumentar om skattely, hvor der rejses nogle alvorlige...

Posted by Skatteminister Karsten Lauritzen on Sunday, April 3, 2016