Politikere på sociale medier: Jubler over EM-kvinder og tier om Prinsens beslutning

Christiansborg-politikerne har hujet og heppet på de danske EM-kvinder, der torsdag spillede sig i en historisk finale. Samme dag kom det frem, at prins Henrik ikke ville begraves sammen med Dronningen. Det havde politikerne dog ikke lyst til at kommentere, viser optælling.

Ud af de 179 folkevalgte plus nogle stedfortrædere sendte 71 politikere i løbet af torsdag lykønskninger af sted på Twitter og Facebook til EM-kvinderne før, under og efter semifinalen mod Østrig. Derimod blev prins Henriks opsigtsvækkende beslutning om at blive begravet alene uden sin hustru, dronning Margrethe, kun kommenteret af to politikere på deres respektive sociale profiler. Fold sammen
Læs mere

Torsdag bragede to nyheder ind over det ganske danske land. På hvert et gadehjørne blev Kongehuset og kvindelandsholdet det helt store samtaleemne.

Men imens fodboldkvindernes semifinale-sejr og plads i EM-finalen skabte eufori hos de folkevalgte på Christiansborg, fyldte prins Henriks valg om ikke at skulle begraves sammen med dronning Margrethe forsvindende lidt på politikernes sociale medier.

Berlingske er gået samtlige MFere efter i sømmende for ytringer på Twitter og Facebook i torsdags om henholdsvis prins Henriks beslutning og kvindelandsholdets præstation.

Ud af de 179 folkevalgte plus nogle stedfortrædere sendte 71 politikere i løbet af dagen lykønskninger af sted til EM-kvinderne før, under og efter kampen mod Østrig.

Derimod blev prinsehistorien, som BT sendte ud på sin hjemmeside kl. 15.31, kun kommenteret af to politikere i form af Enhedslistens Finn Sørensen og de Konservatives Mette Abildgaard. Sidstnævnte flettede sin kommentar til Prinsens begravelsesbeslutning sammen med EM-kvindernes sejr:

»Tænker at Kongehusets kommunikationsafd er SÆRDELES tilfredse med DK sejr, der nu totalt stjæler dagsordenen! #fornærmetprins #EM2017«

Finn Sørensen skrev ikke selv en kommentar, men retweetede på sin profil en opdatering fra Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, der kaldte prins Henriks »absurde protest« en »gave« og blot viste, at Kongehuset er en »joke fra fortiden«.

»Ja, daaaaaaa! Kvindelandsholdet er for vilde«

Den bemærkelsesværdige ulyst til at kommentere prins Henriks opsigtsvækkende beslutning om at lade sig skille efter døden, var hos politikerne byttet ud med en særdeles synlig kampgejst.

I torsdagsdøgnet skortede det nemlig ikke på rød-hvide politikere, der havde »svedige håndflader«, skrev »hutilihut« eller meldte deres  deltagelse på lægterne i Holland under søndagens finale mod værtsnationen.

De Radikales leder, Morten Østergaard, kunne inden semifinalen i hvert fald »næsten ikke vente« til kampen blev fløjtet i gang:

Eller S-formand Mette Frederiksen, der efter kampen jublede over finalepladsen, mens hun fik sneget ind, at hun havde spillet i den samme klub som landsholdsspilleren Nadia Nadim i Aalborg:

»Vi er i finalen! Fantastisk! Godt gået. Og er det nu, jeg lige skal fortælle, at Nadia Nadim og jeg begge har spillet i B52 i Aalborg?«

Landets statsminister var også flittig til at bakke landsholdet op i torsdags på sine sociale profiler, og Lars Løkke Rasmussen endte sågar med at melde sin ankomst til finalen:

»Ja, daaaaaaa! Kvindelandsholdet er for vilde. Så flot, så fortjent. Kommer til Holland og hepper på jer søndag.«

DF: »Det er Kongehuset, og det er noget specielt«

I løbet af fredagen tikkede der dog en håndfuld opdateringer ind fra nogle politikere om torsdagens store royale historie. Det var dog mest kommentarer om, at Christiansborg ikke skulle blande sig i den sag.

Dansk Folkepartis Søren Espersen gjorde det klart over for Berlingske, at DF ikke ville kommentere sagen:

»Det er meget sjældent, at vi siger sådan, men det gør vi altså hér. Det er Kongehuset, og det er noget specielt. Resten må folk selv regne ud,« sagde DFs næstformand fredag.

I Berlingskes optælling er der heller ingen DF-medlemmer, der torsdag har ytret sig på de sociale medier om prins Henriks ligestillingssag.

Til gengæld kom Alternativets ligestillingsordfører, Carolina Maier, på banen fredag med en opfordring til Kongehuset om at forny sig, og at Prinsen har en sag:

»Set ud fra et politisk ligestillingsperspektiv har prins Henrik ret. Han er jo ikke blevet ligeværdigt behandlet. Han har bedt om at blive kaldt kongegemal, og det er han ikke blevet, fordi der åbenbart er nogle procedurer i Kongehuset, som gør, at man er underdanig, når man ikke er født ind i det,« sagde Carolina Maier.

Artiklen fortsætter under tweetet.

SF-formand Pia Olsen Dyhr, der også flittigt har heppet på EM-kvinderne, havde dog efter lykkerusen i løbet af fredagen også tid til at sende et noget surt »punktum« af sted til den »kære« prins Henrik og hans beslutning:

»Kære Henrik. Du er bare mega tarvelig over for din kone! Det er ikke i orden. Alt andet er jeg ligeglad med. Slut punktum«