Politikere om »rystende« Arena-sag: Det skal undersøges til bunds

De store udgifter til rejser, middage og repræsentation i selskabet bag Københavns nye multiarena skal undersøges til bunds. Sådan lyder meldingen fra flere københavnske kommunalpolitikere, der kræver vidtrækkende handling fra overborgmester Frank Jensen (S).

ARKIVFOTO af Københavns nye prestigebyggeri, Royal Arena, der åbner i februar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

»Voldsomt«, »utilstedeligt« og »rystende«.

Sådan beskriver politikere fra Københavns Borgerrepræsentation det millionbeløb, som selskabet bag hovedstadens nye multiarena, Arena CPHX, siden 2011 har brugt på luksusmiddage, rejser og workshops i ind- og udland.

Som Berlingske kunne fortælle søndag, lykkedes det eksempelvis fem mand fra Arena CPHX at spendere knap 200.000 kroner på en seksdages »studietur« til USA. Det skete tilbage i 2013, hvor selskabet også inviterede medarbejdere og samarbejdspartnere på op til flere luksusmiddage i Danmark – blandt andet på flere af byens dyreste restaurationer som NIMB, Café Victor og Michelin-restauranten Kadeau.

Sidstnævnte restaurantbesøg kostede 25.000 kroner for ti spisende gæster, og regningen blev – som ved alle andre udgifter – indirekte betalt af Københavns Kommune og den almennyttige forening Realdania via deres delte ejerskab i selskabet.

»Det er meget voldsomt, hvis man har så store udgifter til rejser, middage og repræsentation i forbindelse med et multiarena-byggeri. Det kan godt være, at man skal hente inspiration rundt omkring i verden, men det virker helt utilstedeligt, at man har brugt så mange penge på det, som det lader til at være tilfældet,« siger Jens-Kristian Lütken, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre.

Og han får opbakning fra flere af sine kolleger i Københavns Kommune. Det gælder blandt andet Rikke Lauritzen, som sidder i Københavns Kommunes økonomiudvalg for Enhedslisten og selv er medlem af bestyrelsen i Arena CPHX.

»Jeg er lige så rystet som alle andre over de beløb, der er kommet frem. Det gælder også for historien om, at den tidligere direktør var alene på teambuilding efter sin fratræden. Selvom Arena CPHX i princippet kan ses som et privat selskab, så er det stadig skatteborgernes penge, og derfor havde jeg også forventet, at man fra ledelsens side havde behandlet dem med lidt mere respekt,« siger Rikke Lauritzen, der indtrådte i bestyrelsen efter den tidligere direktør, Claus Wiegand Larsens, fratræden i 2014.

Intern undersøgelse er ikke nok

I kølvandet på Berlingskes dækning af sagen har overborgmester Frank Jensen (S) – via sin presseafdeling – gjort det klart, at kommunen vil iværksætte en intern undersøgelse af Arena CPHX og selskabets udgifter til middage, rejser mv. Men det er ikke godt nok, lyder det fra Venstres Jens-Kristian Lütken.

»Det minder meget om Eurovision-sagen. Der forsøgte Frank Jensen også at sige, at man kunne nøjes med en intern undersøgelse – og at Wonderful Copenhagen skulle revidere sig selv. Det var ikke nok dengang, og det er det heller ikke nu. Man er nødt til at have nogen uvildige til at kigge på det,« siger Jens-Kristian Lütken.

Enhedslistens Rikke Lauritzen er enig i, at det ikke er nok blot at få kommunens egne embedsmænd til at kigge Arena CPHX efter i sømmene. Hun hæfter sig dog ved, at sagen allerede har kostet skatteborgerne dyrt, og derfor bør man undgå store udgifter til eksterne konsulent- eller advokatundersøgelser.

Kommunalpolitkeren vil dog ikke afvise, at sagen eksempelvis kan blive bragt for statsforvaltningen.

»Vi skal have afsøgt, om der er sket noget ulovligt, og det er ikke noget, vores egne jurister skal sidde og vurdere. Det må være op til statens instanser at gøre det,« siger hun og understreger, at sagen i sit udgangspunkt er principiel.

Derfor giver det også mening, at man fra statens side får afklaret, hvordan private – men delvist offentligt ejede selskaber – bør gebærde sig, når de er finansieret af kommunernes skattekroner, lyder det fra politikeren.

En pointe, der bliver bakket op af Jens-Kristian Lütken (V).

»Vi skal have placeret et strafansvar«

Ifølge Tommy Petersen, der er medlem af Borgerrepræsentationen for de Radikale – og som også sidder bestyrelsen i Arena CPHX – er den interne undersøgelse et skridt i den rigtige retning. Men det betyder ikke, at han vil udelukke mere vidtgående greb på et senere tidspunkt, siger han.

»Det er klart, at jeg tager sagen meget alvorligt og er negativt overrasket over sagens udvikling. Nu må vi have alt op på bordet. Det får vi forhåbentligt i den interne redegørelse, og så må vi vurdere, om vi også skal bede statsforvaltningen tage sagen videre,« siger Tommy Petersen.

Det har ikke været muligt en kommentar fra overborgmester Frank Jensen (S). I stedet henviser hans presseafdeling til den besked, Økonomiforvaltningen gav Berlingske i weekenden. Her lød meldingen, at overborgmesteren havde bedt forvaltningen om at undersøge, hvorvidt »der er overtrådt regler i den konkrete sag«, og at der på den baggrund ville blive udfærdiget en redegørelse.

En redegørelse, som Jakob Næsager fra de Konservative ser frem til med stor forventning.

Tidligere på ugen efterspurgte han svar på, hvad overborgmesteren selv har haft af kendskab til det store forbrug af offentlige midler i Arena CPHX.

»Og når vi har redegørelsen, så skal vi naturligvis have placeret både et strafansvar og et erstatningsansvar i den her sag,« siger Jakob Næsager.

Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune har i en mail til Berlingske oplyst, at forvaltningen blev opmærksom på Arena-selskabets udgifter til middage, rejser og workshops i begyndelsen af 2016. Det skete, da en journalist fra netmediet Dagens.dk søgte aktindsigt i bilagene.

I gårsdagens avis kunne Berlingske dog fortælle, at tre embedsmænd fra kommunen selv sad med til bords, da Arena CPHX inviterede på Michelin-mad tilbage i 2013. En af dem var Københavns Kommunes egen observatør hos Arena CPHX, der havde ansvaret for at føre tilsyn med selskabets gøren og laden.

Hoveddelen af de omstridte bilag, som har været omtalt på Berlingske, stammer fra før den daværende direktør i Arena CPHX Claus Wiegand Larsen fratrådte sin stilling i 2014.