Politikere lemper krav til studerende

Fremover skal universitetsstuderende maksimalt tvinges til at tage 45 af de såkaldte ECTS-point om året i stedet for 60. Det giver mere fleksibilitet og frihed på studierne, siger ministeren.

Fremdriftsreformen ændres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den stærkt kritiserede fremdriftsreform bliver nu ændret. Det fortæller uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) på et pressemøde fredag.

»Med den her aftale er vi i forligskredsen enige om, at vi sender et klart signal om, at vi ønsker mere frihed og fleksibilitet, men også fremdrift,« sagde Esben Lunde Larsen blandt andet.

Konkret betyder reformændringen blandt andet, at antallet af fag og prøver, som de studerende er forpligtet til at tage hvert år, sættes ned, så universiteterne fremadrettet maksimalt må kræve, at de studerende tager 45 af de såkaldte ECTS-point årligt.

Med den oprindelige fremdriftsreform var de studerende tvunget til at tage 60 ECTS-point om året. Det svarer til at studere på fuld tid. Men det skabte bred kritik, fordi de studerende derved fik sværere ved at have studiejob og praktik sideløbende med studierne. En kritik, som ministeren erkender.

»Der er blevet et bureaukrati omkring reformen, som ikke var hensigtsmæssig,« sagde han og uddybede:

»Man skal jo ikke være dum og blind som politiker. Man skal ændre ting, hvis man kan se, at der er åbenlyse skævheder,« sagde ministeren og understregede, at ændringerne giver mere frihed til uddannelsesinstitutionerne i forhold til at lave lokale løsninger, så reformens overordnede mål om at de studerende hurtigere skal igennem deres studier, fortsat kan opfyldes.

I dag er universitetsstuderende i gennemsnit et år længere om at færdiggøre deres videregående uddannelse, end uddannelserne er normeret til. Og partierne bag reformen fastholder målet om, at universiteterne frem mod 2020 samlet set skal reducere den gennemsnitlige studietid med 4,3 måneder, som det blev aftalt i »Reform af SU-systemet og rammerne for studiegennemførsel« fra april 2013. Dermed er den økonomiske ramme for reformen fastholdt.

Forligskredsen består af Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF og Radikale.