Politikere lader op til sidste debat inden valg

Når der tirsdag er afslutningsdebat i Folketinget, vil partierne sandsynligvis forsøge at trække linjerne op frem mod det næste valg, som med Venstres dyk i meningsmålingerne er rykket frem. Sådan lyder spådommen fra to politiske kommentatorer.

Afslutningsdebatten i Folketinget på Christiansborg, som den så ud i maj 2013. På tirsdag går det løs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Når politikerne på Christiansborg tirsdag samles i Folketingssalen til den årlige afslutningsdebat, bliver det sandsynligvis til en hård kamp om at sætte et solidt politisk fingeraftryk. Det kan nemlig let vise sig, at det vil blive den sidste store debat i Folketinget, inden der udbryder valgkamp.

Det mener to politiske kommentatorer, som anser, at det kommende folketingsvalg er rykket væsentligt tættere på som følge af Venstres interne tumult og dårlige meningsmålinger på det seneste.

»Jeg tror, det bliver en folketingsdebat, hvor man virkelig kan fornemme, at fronterne nu er ved at blive trukket skarpt op til næste valg,« siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det er helt tydeligt, at alle på Christiansborg er klar over, at et valg trækker op i horisonten, og jeg tror også, at der er kommet en stigende erkendelse af, at valget kan være rykket meget tættere på, end man forestillede sig for ganske kort tid siden,« siger han.

Det er Radio 27syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, enig i.

»Vi vil se alle partier positionere sig selv, fordi de godt ved, at når vi når hen efter sommerferien, så er mulighederne for at lave politik reelt begrænsede, og så handler det om at stille sig selv bedst muligt,« siger han.

Når Folketinget samles igen efter sommerferien, vil der igen være mulighed for debat, men Jesper Termansen antyder, at det allerede her kan være, at der bliver udskrevet valg.

»Allerede til åbningstalen kan de ikke vide sig sikre på, om det bliver en trontale, der lægger op til et valg. Så det er nu, de vil tage slagsmålet,« siger han.

De konkrete udmeldinger fra de politiske fløje vil ifølge Thomas Larsen gå på særligt den økonomiske vækst eller mangel på samme. De borgerlige partier vil blive anklaget for at ville forringe velfærden med nulvækst, mens regeringen omvendt vil blive kritisere for at have ført selvsamme politik.

For Venstre handler tirsdagens debat også om at forsøge at skabe luft til den seneste tids debat med formand Lars Løkke Rasmussens (V) tøjindkøb og vaklende opbakning i centrum.

»Lars Løkke vil have meget stor interesse, i at Venstre kommer til at handle om politik og ikke om ham. Vi vil formodentligt se et meget kampberedt Venstre tale om forskellen i regeringens politik, når det gælder vækst,« siger Jesper Termansen.

Venstrefløjen vil uden tvivl også komme til at berøre Venstres ømtålelige interne krise. Men Thomas Larsen forudser, at regeringspartierne ikke for alvor vil gå i kødet på Venstre-formanden, idet regeringen og blå blok stadig står med en række politisk vigtige forhandlinger, hvor en god politisk tone er vigtig.

»Jeg tror, at tonen bliver kontant, men de vil ikke fare direkte i struben på hinanden, da hele forårets reformprogram er gået i stå på grund af den krise, som Lars Løkke Rasmussen og Venstre har befundet sig i. Derfor har regeringspartierne stadig en ret stor interesse i at have et tåleligt klima, så man kan få lavet et forlig omkring en beskæftigelsesreform og gennemført vækstinitiativer med blå blok,« siger Thomas Larsen.