Politikere kræver klar udmelding fra SSI om voldsom smitsomhed: »Det er noget farligt noget, vi ligger og roder med«

Myndighederne har sagt, at den britiske coronamutation kan være op til 74 procent mere smitsom, men det er der ikke belæg for, mener flere eksperter. Sundhedsordførere fra både rød og blå blok mener, at SSI bør korrigere sin udmelding.

 

Sundhedsordførere mener over en bred kam, at kommunikationen om den særligt smitsomme britiske coronamutation kunne have været styret bedre. Siden begyndelsen af januar har Statens Serum Institut (SSI) nemlig sagt, at varianten kunne være mellem 50 og 74 procent mere smitsom end de øvrige varianter med henvisning til britiske studier.

Eksperter, der rådgiver og samarbejder med SSI, fortæller dog fredag i Berlingske, at der mangler dokumentation for at sige, at varianten smitter op til 74 procent mere. Eksperterne udtaler blandt andet, at »der nok (er) sket en overforsimpling af virkeligheden«, og at »der er blevet spredt en påstand om smitsomheden, som formentlig har været for højt sat«.

Fra Venstres lyder det, at kommunikationen om smittefaren er »vanvittig vanskelig«, og at den kræver, at myndighederne er meget præcise.

»Det kan ske, at man tager fejl, men det er et problem, fordi myndighederne har brugt en meget, meget kraftig smitterisiko som argument for en meget hård retorik, i forhold til, hvad vi ser ind i,« siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Fortroligt møde

Det sker efter en uge, hvor der også er blevet lækket fortrolige data – der er usikre og baseret på en lille stikprøve – fra et møde mellem sundhedsordførerne, SSI og sundhedsminister Magnus Heunicke (S). I et Facebook-opslag kom det frem, at foreløbige danske testdata peger på, at den britiske variant fortsat udgør større smittefare, men at den snarere var et sted mellem 30-40 procent mere smitsom – og ikke op til 74 procent, som SSI på pressemøder og i sine rapporter har henvist til.

Afdelingschef i SSI Tyra Grove Krause har selv udtalt til Berlingske, at der har været en misforståelse af begreber, fordi man kan regne smitsomhed på forskellige måder, som dermed giver forskellige resultater.

»5. januar kom vi med et tal på den ugentlige vækstrate i andelen af B.1.1.7. Og den er 71 procent højere. En lignende vækstrate er fundet i England, og det er i mange sammenhænge blevet tolket som en 70 procents øget smitsomhed. Men man kan også beskrive smitsomheden ud fra kontakttallet, hvor man beregner, hvor mange gange højere kontakttallet for denne variant er i forhold til andre varianter. Det er to forskellige måder at beskrive smitsomheden på,« forklarede Tyra Grove Krause.

De danske data peger nemlig fortsat på, at vækstraten er omtrent 70 procent, mens SSI i sine beregninger af kontakttal benytter en øget smitsomhed på 36 procent. Det fremgår af SSIs seneste ekspertrapport af 15. januar, der vurderer mutationens udvikling i Danmark. De to tal er ikke sammenlignelige, fordi de er udtryk for smitsomhed på to forskellige måder.

»Man burde gå ud og korrigere, hvad man mener. De her begreber forstår de fleste mennesker ikke, og jeg kan godt forstå, at det skaber forvirring. Tidligere i epidemien har vi set, at forvirring bestemt ikke er gavnligt, netop fordi det kan lyde, som om man siger én ting og så lige pludselig skifter mening, selvom det ikke var hensigten. Hellere være åben om det, man ved og ikke ved,« siger Radikale Venstres sundhedsordfører, Stinus Lindgreen.

Et demokratisk problem

Altså har det siden midten af december spredt sig i befolkningen, at den britiske variant er 70 procent mere smitsom, og det er »ganske alvorligt«, mener man hos Det Konservative Folkeparti.

»Ingen er selvfølgelig fejlfri, men i samme øjeblik man bliver opmærksom på noget, så skal man klart og utvetydigt få det rettet og få det kommunikeret, så det ikke spreder sig,« lyder det fra sundhedsordfører Per Larsen (K).

Hos SF mener man, at myndighederne i det hele taget skulle have været påpasselige med at dele data om smittefaren ved den britiske coronamutation, når nu de var behæftet med så stor usikkerhed.

»Konsekvensen er måske, at SSI bliver mere tilbageholdende med at informere Folketinget, og det er da et demokratisk problem,« siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

For at styre igennem moradset af information og data har Venstre foreslået en institution med eksperter, der kan trykteste data og informationer fra sundhedsmyndighederne og give en såkaldt second opinion.

»Men forslaget er blevet hældt ned ad brættet flere gange,« siger Martin Geertsen.

»Dette viser igen, at det kunne være en god idé. Det er noget farligt noget, vi ligger og roder med her, for det handler om, hvordan en hel befolkning reagerer på det, der bliver sagt. Det handler om opbakningen til de restriktioner, der bliver indført,« lyder det fra Venstres sundhedsordfører.

Med den nuværende viden mener SSI, at Danmark med et kontakttal på 0,8 og en smitsomhed på 36 procent vil kunne holde epidemien »fuldstændig under kontrol indtil 1. april, men under den forudsætning, at vi fastholder de nuværende restriktioner«, har Tyra Grove Krause tidligere sagt. Der er fortsat usikkerhed om, hvor smitsom den britiske coronavariant er i Danmark. Til Berlingske har SSI oplyst, at man vil modtage bedre data i de kommende uger.