Politikere kræver handling efter to danske piger blev befriet i Somaliland

To danskere er befriet fra koranskole i Somaliland. Den ene fortæller til TV2, at hendes mor narrede hende.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: PEDRO UGARTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikere fra begge fløje i Folketinget mener, at der er brug for handling, efter at to danske piger er blevet befriet fra en ekstremistisk koranskole i Somaliland.

TV2 fortalte om sagen i en udsendelse tirsdag aften. Onsdag bekræfter Udenrigsministeriet over for Ritzau, at to danske statsborgere er blandt de befriede.

Ifølge TV2 er det tidligere lykkedes en tredje dansk-somalisk pige at flygte fra samme koranskole.

Pigen, Jasmin Osman, fortæller til TV2, at hun blev slået med reb og kosteskafter.

Hun fortæller også, at det var hendes egen mor, der narrede hende til koranskolen i Somaliland. Hendes forældre følte, at hun var blevet for vestlig i sin tankegang og skulle lære at blive en bedre muslim, oplyser TV2.

SF vil have undersøgt, om kommunerne i tilstrækkelig grad bruger de muligheder, der er for at straffe forældrene økonomisk, hvis de sender deres børn på genopdragelse i oprindelseslandet.

Det siger partiets børneordfører, Jacob Mark.

»Det har alvorlige konsekvenser for de unge, der bliver sendt afsted. Når de bliver sendt af sted, er det med argumentet om, at de er blevet for danske og skal genopdrages. Det er fuldstændig vanvittigt,« siger han.

»Der er i dag mulighed for at trække forældrenes børnepenge, hvis de sender deres børn på genopdragelse. Men reelt har vi meget lille anelse om, om det overhovedet sker,« siger Jacob Mark.

SF mener også, at der er brug for at efteruddanne lærere til at spotte, om elever er sendt af sted og de kommunale myndigheder skal underrettes.

Liberal Alliances Laura Lindahl siger til TV2, at hun vil have undersøgt, om forældrene kan retsforfølges.

»Vi er nødt til at sætte os ned over for dem, der mener, at der er et modsætningsforhold mellem det at være muslim og det at være dansk,« siger hun til tv-stationen.

Det er Somalilands myndigheder, der har befriet børnene på koranskolen. Mens Udenrigsministeriet har hjulpet dem med at komme til Danmark, oplyser René Dinesen, der er chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.