Politikere klar til kønsskifte uden kniv

Regeringspartierne og Enhedslisten forventer en snarlig ændring af lovgivningen, så folk kan skifte køn uden at skulle under kniven. Dansk Folkeparti og Konservative stritter imod, mens Venstre tier.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med at tvinge personer, der gerne vil skifte køn, til at blive kastreret eller steriliseret ved operation. Det mener regeringspartierne og Enhedslisten, mens Dansk Folkeparti og Konservative afviser at ændre loven.

En arbejdsgruppe er i gang med at vurdere mulighederne for at lade folk skifte køn uden at tvinge dem under kniven.

»Den kommer meget, meget snart med deres forslag til politiske muligheder. Jeg har ikke set det endnu, men hørt det refereret, og det ser rigtig godt ud,« siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S). Han oplyser, at kravet om, at folk skal kastreres eller steriliseres i forbindelse med kønsskifte skal fjernes.

Tilsvarende toner lyder fra sundhedsordfører Camilla Hersom (R):

»Vi er ved at undersøge mulighederne for at få juridisk kønsskifte, så man netop slipper for den makabre situation, hvor man er tvunget til et fysisk kønsskifte.«

Enhedslisten mener, staten begår overgreb, når folk tvinges under kniven i forbindelse med kønsskifte.

»Regeringen arbejder på at fremlægge et forslag, som gør det muligt at skifte køn juridisk uden at skulle lade sig kastrere. Vi har en klar forventning om, at der kommer til at ske noget meget snart,« siger hun og uddyber:

»Allerede her i foråret forventer jeg, at regeringen fremlægger et forslag.«

Dansk Folkeparti og Konservative vil ikke lade transkønnede slippe for kniven.

»Man bliver født i et køn. Hvis det så viser sig, at det ikke er det køn, man føler, man er, skal man altså gennem nogle ting for at være sikker. Vi kan altså ikke bare skifte køn fra den ene dag til anden,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) og uddyber:

»Jeg synes, at vi har nogle rigtig gode regler på området, og dem vil jeg holde fast i.«

Sundhedsordfører Mai Mercado (K) siger:

»Vi er ikke begejstrede for at fjerne kravet, fordi vi synes, det er vigtigt, at man kan identificere sig som den, man er. Vi mener som udgangspunkt, at hvis man føler sig som en kvinde i en mands krop eller omvendt, skal man gå hele vejen og få foretaget kønsskiftet.«

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), oplyser, at partiet afventer arbejdsgruppens arbejde.

Amnesty mener, Danmark krænker transkønnede, og at det er på høje tid, politikerne handler.

»Den danske kastrationslovgivning stammer fra 1930erne og blev oprindeligt brugt til at »kurere« voldtægtsmænd og homoseksuelle ved hjælp af kastration. Det er grotesk, at denne lovgivning ligger til grund for behandling af transkønnede,« siger kampagneleder Helle Jacobsen.

Amnestys kritik deler politikerne.

»Jeg synes, det er en fuldt ud berettiget kritik. De har fuldstændig ret i, at Danmarks behandling af transkønnede ikke er i orden,« siger Stine Brix (Ø).

»Vi tager det selvfølgelig alvorligt, når Amnesty kritiserer, og vi er faktisk enige med dem på lange stræk,« siger Camilla Hersom.

Dansk Folkeparti afviser kritikken:

»Jeg synes, at Amnesty med sin kritik er langt ude, når man ser på, hvor frisindede vi er i Danmark i forhold til så mange andre lande. Der er lande, hvor homoseksuelle ikke kan gå på gaden, så mon ikke de skulle tage fat der i stedet for,« siger Liselott Blixt (DF).