Politikere i slutspurt om at vinde landets ældre

Helle Thorning-Schmidt vil – hvis hun vinder valget – kulegrave forholdene for landets ældre. Lars Løkke Rasmussen er klar med en milliard kroner og en handlingsplan for ældre patienter.

»Èt bad om ugen er et absolut lavmål. For mig var det en stor lykke, da jeg fik lov til at få to. Et er for sjældent,« siger 91-årige Inger Carlsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med torsdagens valg umiddelbart forude er forholdene for landets ældste blevet et af valgkampens varmeste temaer.

Om fem år vil der være 140.000 flere danskere over 70 år, og derfor er der brug for en samlet plan på hele ældreområdet, som både omfatter de ressourcestærke, yngre ældre og de svageste ældre, der har brug for hjælp.

Det mener statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som hurtigst muligt efter sommerferien vil sætte gang i arbejdet med en samlet plan for det gode ældreliv, hvis hun får lov at fortsætte som statsminister.

»Jeg ønsker at lave en samlet plan for ældrelivet i Danmark. Den skal bl.a. handle om, hvordan vi får seniorerne til at blive længere tid på arbejdsmarkedet. Den skal se på, om mulighederne for at lave frivilligt arbejde er gode nok for efterlønnere og førtidspensionister og se på vores planlagte forbedring af støtten til demente og deres pårørende,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun fortæller om, hvordan alderdommen kan inddeles i tre. Om hvordan de friske ældre bliver på arbejdsmarkedet og senere i livet måske arbejder frivilligt, når de er på pension. Og så er der den sidste alder, hvor man har brug for mere hjælp end tidligere.

Derfor er der brug for at inddrage en række ministerier i arbejdet med at kulegrave ældreområdet, ligesom hun forudser, at det vil være oplagt at hente inspiration udefra.

»Jeg har mødt mange mennesker, som har en god arbejdstilværelse, selv om de er oppe i årene. Det er meget inspirerende. Måske skal vi samle et panel af mennesker, der er på arbejdsmarkedet i en høj alder, og samle deres erfaringer,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren mener, at der er brug for en mere overordnet diskussion om, hvordan ældrelivet skal være i Danmark.

»Det handler ikke kun om penge. Men når det er sagt, så har vi afsat 15 mia. kr. til sundhed og ældre frem mod 2020, for det kan ikke klares med nulvækst,« siger Helle Thorning-Schmidt, der mandag løftede sløret for et nyt ældreudspil, hvori man har afsat knap en milliard kroner til større indsats mod demens, faste læger på plejehjem, styrket indsats mod ensomhed samt bedre mad til ældre.

Løkke klar med en milliard til svage ældre

Både Venstre og Socialdemokraterne har i den sidste valgkampsuge sat fokus på de ældre. Især de demente og dem, der er indlagt på de medicinske afdelinger, er der et bredt ønske om at forbedre vilkårene for. I Venstre vil man imødegå problemer på ældreområdet med en ældremedicinsk handlingsplan, der skal bekæmpe overbelægning, styrke det nære sundhedsvæsen, kendskabet til de eksisterende kapacitetsproblemer samt samarbejdet mellem kommuner og regioner. Store problemer som præger ældreområdet, og som Venstre nu er parat med en milliard kroner til frem mod 2017, forklarer Lars Løkke Rasmussen (V) til Berlingske.

»Det, at der ligger færdigbehandlede patienter på vores sygehuse, og det faktum, at der bliver genindlagt ældre patienter, som kunne være undgået, er jo udtryk for et samspil mellem myndigheder, som ikke fungerer godt nok. Vores handlingsplan er jo et glimrende afsæt til at få en dialog mellem de myndigheder, der tager sig af vores mest sårbare ældre,« siger Lars Løkke Rasmussen.

»Der er jo oplagt en udfordring i nogle kommuner med kvaliteten af den ældreomsorg, man kan give. Derfor vil vi også styrke de ældres valgfrihed. Det var en dagsorden, vi har sat stærkt. I nogen udstrækning har regeringen rullet det tilbage, nu er der så en ny position der, må man forstå,« siger Venstres formand, der henviser til SR-regeringens forslag om valgfri mad til ældre i kommunerne.

Den ene milliard kroner er en del af de i alt 16 mia. kr., som Venstre har afsat til ældre og sundhed. Ifølge Lars Løkke Rasmussen skal pengene bl.a. gå til at nedbringe antallet af ældre patienter på landets hospitalsgange. »Vi skal have gjort noget ved de patienter, der trods regeringens løfter om det modsatte stadig ligger på gangene. En stor del af de 16 mia., som vi sætter af til sundhed og ældre, skal bruges på de ældre patienter. Det er ikke værdigt, at vores ældre patienter skal ligge i vores skyllerum og på gangene,« siger Lars Løkke Rasmussen, der er varsom med at sætte mål for nedbringelse af overbelægning ,ud over, at den skal reduceres »væsentligt«.