Politikere genoptrykker Muhammed-tegninger på Facebook

Et folketingsmedlem fra SF kaldte tegningerne »splittende og unødvendig«. Nu har hun selv bragt dem.

DFs forsvarsordfører Marie Krarup er en af de politikere, som har valgt at vise Muhammed-tegningerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På 10-års dagen for de danske Muhammed-tegninger har en stribe af landets politikere valgt at genoptrykke tegningerne på sociale medier.

Det selvom ingen af landets store aviser i dag har valgt at genoptrykke de omstridte Muhammed-portrætter, der førte Danmark ind i en af de største udenrigspolitiske kriser i nyere tid.

Det konservative folketingsmedlem Rasmus Jarlov har onsdag skiftet sit profilbillede på Facebook ud med den mest famøse af Muhammed-tegningerne, Kurt Westergaards profet med en bombe i turbanen.

Jarlovs partifælle Naser Khader har lagt den originale avisside fra Jyllands-Posten med alle 12 tegninger på sin Facebookside. Opslaget fra Khader er delt mere end 500 gange.

Til Berlingske Nyhedsbureau siger Rasmus Jarlov, at han må værne om Danmarks fundamentale frihedsrettigheder, når nu medierne ikke tør.

»I dag er der aviser, som åbenlyst skriver, at de ikke tør trykke tegningerne, fordi de er bange for terrorisme. Det synes jeg ikke kan være rigtigt, og derfor synes jeg, det er vigtigt at trodse terrorismen og vise, at man kan trykke, hvad man vil i Danmark,« siger han.

Den konservative politiker understreger, at det ikke kan være rigtigt, at nogen bliver undtaget for kritik eller satire, fordi de er voldelige eller truende.

»Når der er relevante samfundsproblemer, må man finde sig i, at vi diskuterer det og gør grin med det. Der er ikke nogen, der skal se sig undtaget fra kritik og satire, fordi de prøver at true sig frem til en hellig særstatus. Jeg vil ikke være med til at opgive den kamp, fordi nogen er bange,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Jyllands-Posten skrev allerede i går på Facebook, at avisen i dag ville være uden Muhammed-tegninger.

Artiklen fortsætter under billedet

I morgen genoptrykker vi den oprindelige Muhammed-side. Desværre må den se sådan ud. Læs chefredaktørens forklaring her: http://www.jyllands-posten.dk/premium/kommentar/ECE8047051/10-%E5r-efter/#ytringsfrihed

Posted by Jyllands-Posten on 29. september 2015

Også andre partiers politikere har lagt tegningerne op

De to konservative politikere er ikke alene om at genoptrykke Muhammed-tegninger.

Hos Liberal Alliance har skatteordfører Merete Riisager, beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen, EU-ordfører Christina Egelund samt Liberal Alliances Ungdom alle offentliggjort tegninger.

»Hvis religiøse fanatikere ikke havde brugt vold som svar på karrikaturtegninger, så havde tegningerne været glemt nu. Nu er tegningerne blevet et vigtigt symbol på kampen mellem frihed og totalitarisme. Derfor skal de vises,« skriver Joachim B. Olsen, der ligesom Jarlov bringer Kurt Westergaards berømte tegning.

Også hos Dansk Folkeparti har flere af partipolitikere genoptryk de famøse tegninger. Det gælder bl.a. social dumping-ordfører Peter Kofod Poulsen og forsvarsordfører Marie Krarup.

»Ytringsfrihed er dansk, censur er det ikke. I dag er det 10 år siden, Muhammed-tegningerne så dagens lys. Mellemøstlige mørkemænd skal aldrig, aldrig bestemme, hvad danske aviser må bringe,« skriver Peter Kofod Poulsen.

Det er ikke kun højrefløjspolitikere, som onsdag har markeret 10 års dagen med genoptrykte tegninger. Hos SF har erhvervs- og skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen også delt Jyllands-Postens gamle forside.

SFeren erkender samtidigt, at hun har ændret holdning til tegningerne.

»For 10 år siden mente jeg at denne avisforside var nedsættende, splittende og unødvendig. Desværre har historien bevist med al tydelighed at den er nødvendig at vise. Flere af hovedpersonerne er beskyttet af livvagter døgnet rundt. Planlagte angreb på avisen og ved Krudttønden gør det nødvendigt at stå vagt om ytringsfriheden,« skriver hun og uddyber:

»Jeg lægger den ikke op for at fornærme alle mine muslimske venner. Når noget man holder dyrebart bliver hånet, bliver man vred og ked af det. Det forstår jeg. Der er bare meget mere og andet på spil. Ingen aviser tør længere trykke tegningerne. Det er et sygdomstegn i et ellers frit samfund.«

Berlingske genoptrykker ikke tegningerne

Berlingske har, ligesom Jyllands-Posten, valgt ikke at genoptrykke Muhammed-tegningerne i dag. I avisens leder står der:

»Vi har valgt ikke at bringe en eller flere af de 12 tegninger, som hele striden handlede om. Lad os være ærlige: Det ville være både journalistisk relevant og helt naturligt at bringe tegningerne ved ti-års jubilæet - hvis ikke det var, fordi intet længere er naturligt, når det gælder Muhammed-tegningerne. Så terror og truslen om terror virker.«

Videre står der:

»Vi vurderer dagligt, hvad vi skal publicere. Sædvanligvis alene ud fra journalistiske principper, men i dagens avis også ud fra princippet om, at magten til at publicere noget ikke må føre til, at man lukker øjnene for de mulige konsekvenser af at bruge den magt.«