Politikere: Frigiv Stasi-oplysningerne

Justitsminister Morten Bødskov bør kræve det amerikanske Rosenholz-arkiv åbnet for danske forskere, lyder fra en række retsordførere i Folketinget.

Foto: JOHN MACDOUGALL

Der er brug for fuld åbenhed i sagen om den danske storspion, som en koldkrigsforsker har fundet i de østtyske Stasi-arkiver.

Det er meldingen fra Konservative, Enhedslisten, Venstre, LA og DF, der alle kræver justitsminister Morten Bødskov (S) på banen. Ministeren bør bede den amerikanske regering om at åbne det såkaldte Rosenholz-arkiv, der rummer kopier af Stasis slettede sagsmapper om udenlandske spioner, lyder det.

- Jeg vil i dag stille et paragraf 20-spørgsmål til ministeren for at sikre, at han er opmærksom på sagen. Det er vigtigt, at vi får fuld åbenhed om danske spioner, siger den konservative retsordfører, Tom Behnke, til Berlingske Nyhedsbureau.

Han mener også, at koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis bør udpege den person, som ifølge hans oplysninger har spioneret for det kommunistiske styre i DDR.

- Han skal glemme sine faglige nykker og dele sine oplysninger med myndighederne, så vi kan få opklaret den her sag, siger Behnke.

Hos Enhedslisten konstaterer retsordfører Pernille Skipper, at Norge og Sverige allerede har fået udleveret en række oplysninger fra Rosenholz-arkivet.

- Den Kolde Krig er en central del af vores historie, så derfor er det vigtigt, at danske forskere får indsigt i arkivet. Erfaringerne fra Sverige og Norge er gode, og vi bør gå samme vej, siger hun.

Over for Jyllands-Posten betegner Dansk Folkepartis Peter Skaarup det som en »pligt« for justitsministeren at bede om indsigt i det amerikanske arkiv.

- Der er jo tilsyneladende sket landsforræderi under Den Kolde Krig, og det bør Folketinget have besked om, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Morten Bødskov. Hans socialdemokratiske partifælle, retsordfører Ole Hækkerup, er forbeholden over for kravet om at lægge pres på amerikanerne.

- Der er mange hvis’er i den historie. Men hvis forskeren mener, at han har en sag, må han jo bede de danske myndigheder om hjælp. Vores gode forhold til USA er dog alfa og omega, så hvis USA ikke ønsker at udlevere de informationer, synes jeg ikke, at den danske regering skal omgå den afgørelse, siger han til Jyllands-Posten.