Politikere forgyldes af pensioner

Danske folketingspolitikere har Europas bedste pensionsordning, mener pensionsekspert. Almindelige danskere kommer ikke tilnærmelsesvist tæt på den favorable ordning.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets 179 folketingsmedlemmer forgyldes med så gode pensioner, at det for de fleste borgere vil være uopnåeligt at nå op på de samme gode ordninger, skriver Jyllands-Posten.

En analyse fra forsikringsselskabernes organisation, Forsikring og Pension, viser, at man for at nå op på en pensionsordning svarende til den, en politiker med 10 års anciennitet kan hive hjem, årligt skal sætte 572.400 kroner ind på sin private pensionskonto.

Menige folketingsmedlemmer tjener 600.000 kroner om året uden tillæg, og overføres det forhold til en dansker med samme årsløn, skal vedkommende på 10 år lægge 95 procent heraf til side til alderdommen.

Regnestykket tager udgangspunkt i en politiker valgt før 2007, som benytter sig af sin fulde ret til at gå på pension allerede som 60-årig. Den politiker kan se frem til i syv år at kunne hæve 215.400 kroner om året, og efter det fyldte 67. år drejer det sig om 194.300 kroner årligt resten af livet.

Aktuar og pensionsekspert Jørgen Svendsen fra firmaet Sejer & Svendsen kalder de folkevalgtes pensionsordninger for Europas bedste.

- Der er tale om ordninger, som stort set ingen andre danskere vil kunne opnå bare tilnærmelsesvis. Normalt betaler en dansk lønmodtager omkring 50.000 kr. årligt ind på pensionen, og dermed kan de kun se frem til en brøkdel af pensionerne til de politikere, som de har stemt på, siger han til Jyllands-Posten.